Напада ни зараза от Сингапур, ваксинирайте се

Време ли е за мерки срещу грипа и вирусните инфекции?

Четири грипни щама се очакват през предстоящия сезон.

Грипните щамове са „Мичиган“, „Сингапур“, „Колорадо“ и „Пукет“. Все още обаче не може да се каже кога се очаква първата грипна вълна.

Последния грипен сезон близо половината от заболелите са били деца на възраст 5-14 г., а 42 на сто от болните са били над 65-годишна възраст. Най-рядко от грип са били засегнати децата под четиригодишна възраст, но при тях се отчитат и други вируси.

Имунизационният обхват срещу грип в България е много нисък, като средно само 2.7 на 100 души се имунизират.

Епидемията тази година ще подрани, а двата щама, които ще ни атакуват, са „Сингапур” от типа А –

H3N2 и вече познатия ни „Хонконг”. Друг нов грип ще бъде „Колорадо” (тип В). Освен тях се очаква да се завърне „Мичиган”, който пък е А/Н1N1 и е брат близнак на свинския грип. Четвъртият щам, който ще върлува, е познатият ни вече „Пукет”. Първите три грипа трябва да бъдат включени в състава на тривалентните ваксини, докато четиривалентните ще ни защитават от всички очаквани щамове”.

Ваксината, която ще ни пази от три грипа, ще се продава на цена от около 10 лв., а другата, която защитава от четирите щама – около 20 лв.

В Районната здравна инспекция в Пловдив противогрипният кабинет вече е напълно зареден с четиривалентен препарат. Той е на цена от 16, 50 лева и се поставя напълно безплатно. 

1 2

Подобни статии

Top