Направете си сладко от зелени смокини в музея!

Наред с тях в двора се отглежда и т.нар. мъжка смокиня (Каприфиги). В този период от годината тя е родила своите плодове, които сега са зелени и само в следващата седмица – две от тях може да се прави така характерното за Южна България сладко, познато като сладко от зелени смокини. Екипът на Регионален исторически музей – Пловдив, вдъхновен от традиционната кулинарна култура под тепетата, организира ателие за варене на сладко от зелени смокини. Инициативата ще се проведе в три поредни дни – 8,9 и 10 май 2019 г. между 15:00 и 17:00 часа.

Малчуганите и любопитните родители ще участват във всеки етап от направата на сладкото – брането на плодовете, тяхното дупчене, варенето, сипването и затварянето в буркани. Желаещите да се включат заплащат такса от 2 лв. на човек и трябва да си носят бурканче, в което ще си вземат от сладкото вкъщи.

Препоръчително е да се въоръжите с гумени и готварски ръкавици.

1 2

Подобни статии

Top