Напусна ни авторът на най-красивото сиртаки – Микис Теодоракис

Композиторът на музиката във филма „Зорба Гъркът“ си е отишъл на 96-годишна възраст

Прочутият гръцки композитор Микис Теодоракис е починал на 96-годишна възраст, съобщи електронното издание на в. „Катимерини“, цитирано от NOVA.

Композиторът на „Зорба Гръкът“ получи международно признание и вдъхновяваше милиони почитатели в родината си със своята работа, както и с неподчинението си по време на военната диктатура в Гърция (от 1967 до 1974 г.).

„Творецът, свързан с най-важните моменти в съвременната история на Гърция, великият композитор и безкористен борец за правата и свободите на хората, вече не е между нас“, отбелязва вестникът.

Микис Теодоракис е роден на остров Хиос, на 29 юли 1925 г.

Неговото творчество варира от вълнуващи песни, базирани на големи гръцки поетични произведения, много от които остават леви химни в продължение на десетилетия, до симфонии и филмови партитури.

Той композира може би най-разпознаваемата гръцка музика в международен план, като може би най-известната му творба е сиртакито от филма „Зорба гъркът“ (1964), а песните му са изпълнявани от известни изпълнители, като „Бийтълс“, Шърли Беси и Едит Пиаф. Той композира партитурите за филми като „Z” (1969), спечелил наградата БАФТА за авторска музика, „Fedra” (1962), включващ песни с текст на Никос Гацос и „Serpiko” (1973), за който е номиниран за „Грами“ през 1975 г. (той е номиниран за същата награда за музиката си в „Зорба гъркът“ през 1966 г.).

Теодоракис композира също „Трилогията Маутхаузен“ – известна още като „Баладата за Маутхаузен“, и „Кантата Маутхаузен“ – цикъл от четири арии с текстове, написани по стихове на гръцкия поет Яковос Камбанелис, оцелял от концлагера в Маутхаузен.

Микис Теодоракис е автор и на музиката на балетни постановки и опери, сред които най-известни са „Орфей и Евридика“, „Антигона“ и „Медея“, а също на симфонии и оратории. Освен на цикъла песни „Маутхаузен“, е написал още „Епифания“, „Малките Циклади“ и др.

През 1992 году е написал музиката за откирването на олимпийските игри в Барселона.

От 1953 година е женен за лекарката Мирто Алтиноглу. Двамата имат дъщеря Маргарита (1958) и син Йоргос (1960), отбелязва ТАСС.

Снимка:  EPA/Roland Weihrauch

Подобни статии

Top