Напусна ни Джони Пенков - DC news

Напусна ни Джони Пенков

Той ще остане като едно от най-запомнящите се лица в историята на българското кино

На 87 години почина легендата Джони Пенков, съобщи БНТ. Неподражаемият глас и особен изказ на Джони ще останат негова „запазена марка“.

Инженер по образование и артист по душа Джони Пенков остава едно от най-запомнящите се лица в историята на нашето кино.

Джони (Георги) Пенков е роден на 27 ноември 1933 г. в София. Син е на художника Иван Пенков и брат на математика Боян Пенков.

През 1966 година завършва радиотехника във ВМЕИ „Ленин“. През 1972 година специализира във Франция електроакустика. Започва да работи като звукооператор. Изявява се и като актьор.

Научен сътрудник е в НИИ „За кинематография и радио“ (1960). От 1960 г. озвучава документални филми.

Работи в НИПИ „Култура“ от 1961 г. Кандидат на техническите науки (1978), доцент (1979). Има научни и приложни приноси в звукотехниката.

Член е на Съюза на българските филмови дейци

Награждаван е с орден „Кирил и Методий“ – II степен (1970), „Специална награда на СБФД“ за филма „Това е то животът на човека“ (Кюстендил, 1974), „II награда“ за филма „Ятаци“ (Кюстендил, 1974), „I награда“ за филма „Ятаци“ на XII ФБФ (Варна, 1974), „Диплом“ за филма „Ятаци“ на фестивала за документални филми (Лайпциг, ГДР, 1974).

Може би сега е моментът да си припомним автографа, който Радой Ралин пише за него. „На Джони, без когото светът щеше да бъде много по-тъжен!“. Светът вече е по-тъжен.

Поклон пред паметта му.

Снимки: sofialive.bg и Уикипедия

Подобни статии

Top