IN MEMORIAM! Напусна ни една от най-вдъхновяващите пловдивчанки - DC news

IN MEMORIAM! Напусна ни една от най-вдъхновяващите пловдивчанки

Ивет Анави почина дни преди своя 101-ви рожден ден

Ивет Анави – забележителната пловдивчанка, която всички близки, познати, родственици и съграждани наричат „Вдъхновителка“ е починала само няколко дни преди да навърши 101 години, съобщават от културния отдел на Община Пловдив.

Ивет Анави, с моминско име Калев, е родена на 26-ти декември 1919 година в Пловдив. Потомка е на стара еврейска фамилия. Учи в Еврейското училище с преподаване на иврит, в Образцовата прогимназия и в полукласическия клас на Девическата гимназия. През 1938 година зпочва следването си в Страсбург, където изучава френска литература. След избухването на Втората световна война продължава учението си в Софийския университет, специалност Романска филология. Като еврейка преживява преследванията по силата на Закона за защита на нацията. Дипломира се през 1943 г.

Голяма част от професионалния й път преминава като библиотекар в Народната библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив. В течение на 3 години завежда филиала на библиотеката „Максим Горки“ в Стария град.

През 1960 г. завършва задочно висше библиотечно образование. Владее няколко чужди езика. Има двама синове – научни работници и четирима внуци.

Ивет Анави бе дълбоко свързана с родния си Пловдив. Тя вложи изключителни усилия за запазването и развитието на сефарадска култура и традиции на пловдивските евреи. Тя вярваше, че и днес се нуждаем от мъдростта на традициите, които съществуват, за да ни обединяват, за да ни сплотят като общество и като народ. Вярваше, че едно от богатствата на Пловдив е именно многообразието на етническите общности, етническата толерантност, разбирателството между хората и това, че не е толкова важно коя религия изповядва човек, важно е да се изгражда едно по-добро отношение между хората. И да се ценят и пазят мира, разбирателството, толерантността и хуманизма в човешките отношения.

Всички тези знания и опит, натрупани през годините, примесени с безгранична обич към родния Пловдив, Ивета Анави пресъздаде в осемте си книги: „Традиционни еврейско-испански ястия“ – първо издание 1994 г., преведена на английски език под заглавието Sephardic Cuisine (Калифорния, САЩ, 2000);., второ издание 2001 г.; „Ръководство по еврейско-испански“ 2007 г.; „Извадени от забравата. Пловдивски медици евреи 1876 – 1941“ (2009); „Съмна се. Сефарадската жива памет“ 2010 г.; „Озарени еврейски жени“ 2013 г.; „Носталгично. Традиции на пловдивските евреи в миналото“ 2015 г.; „Кладенец с игла не се копае. Пловдивските евреи и техните занятия от началото на ХХ век до наши дни“; „Разпиляна броеница. Еврейски следи по пловдивските улици“ 2019 г.

През 2011 година, Организацията на евреите в България „Шалом“ награждава Ивет Анави с годишната награда „Шофар“ за утвърждаване на еврейската култура и ценности.

Подобни статии

Top