Напусна ни художникът Илия Янакиев

Коронавирусът отне твореца след тежко боледуване

Отиде си художникът Илия Янакиев, съобщиха от Пловдивския културен институт. Творецът е починал след COVID-19, написаха и негови близки.

Илия Янакиев е роден на 18.05.1960 г. в Пловдив. От 1974 – 1980 г. учи в Национална художествена гимназия за изящни изкуства – София. Работи в областта на дизайна, живописта, монументалната живопис и стенопис. Занимава се още и с пространствено оформление, визуална реклама и графичен дизайн.

Той беше организатор и куратор на редица пленери и открити уроци на деца и на деца с увреждания. От 2000 г. работи основно в областта на живописта и стенописта.

Художникът имаше десетки изложби у нас и в Европа, като последната беше отново в Пловдив преди седмици. Живописни платна на твореца са притежание на галерии и музеи, на колекционери от Европа, Америка и Азия.

Илия Янакиев черпеше вдъхновение и от Калофер и поета-революционер Христо Ботев. Години наред той организира изложби в музея на Ботев, където излагаше картини, посветени на омагьосващата красота на България.

Поклон пред паметта му!

Снимка: Фейсбук/Мариана Маринова

Подобни статии

Top