Напусна ни известният художник и учител по изобразително изкуство в Асеновград Георги Коройчев

Георги Коройчев си отиде на 82 години

Почина известният в Асеновград преподавател по изобразително изкуство и художник Георги Коройчев. Той си отиде на 82 години.

Преподавателят по изобразително изкуство в представително детско ателие „Пъстроцвет“ в Асеновград имаше близо 50 години педагогически стаж. Завършил техникум по вътрешна архитектура и учителски институт в Дупница, той е преподавал не само в Асеновград, но и в Кърджали. Оставил е множество публикации у нас и в чужбина по проблемите на детската рисунка и изкуствата за деца. Носител на орден „Св. св. Кирил и Методий“ III степен. Създател на единствения в света национален пленер за деца с международно участие „Амбелино“, лауреат на републикански фестивали и носител на златни медали. Рисунки на неговите възпитаници са поздравителни картички на ЮНЕСКО и участват във всички световни конкурси на детската рисунка.

По повод кончината на Георги Коройчев съболезнователен адрес до семейството му изпрати кметът на Асеновград д-р Христо Грудев:

Изразявам най-искрените си съболезнования към семейството и близките на Георги Коройчев!

Той беше уважаван от стотици хора не само в Асеновград, но и в цяла България асеновгранчанин, общественик и политик. Днес градът ни загуби един истински творец, отдал целия си живот на работата с деца. Георги Коройчев беше всеотдаен, състрадателен и в същото време, респектиращ околните човек.

Хора като него остават в съзнанието ни завинаги. Делата му се разпростират надлъж и шир. Той прославяше името на Асеновград из целия свят. Учеше всички ни на доброта и справедливост. Георги Коройчев си тръгна днес от нашия свят, но духът му ще продължи да е сред нас. Той остава жив в сърцата на всички свои ученици и приятели.

Дълбок поклон пред светлата му памет!
Нека почива в мир!

Д-р Христо Грудев
Кмет на община Асеновград                     

Снимка: Петко Момчилов

Подобни статии

Top