Напусна ни живописецът Ганчо Карабаджаков - DC news

Напусна ни живописецът Ганчо Карабаджаков

Поклонението ще бъде в четвъртък – 28 януари

Отиде си и художникът, бивш зам.-министър на кутурата и доскорошен зам.-кмет на Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Това съобщиха от семейството в социалните мрежи.

Ганчо Карабаджаков ще остане в историята като един от най-добрите фигурални живописци. Характерна за стила му е меката и ненатрапчива гротеска, чрез която пресъздава не само битови и еротични сюжети, типични за балканските народи, но и прекрасни библейски и исторически сцени.

Роден е на 19 октомври 1951 г. в Ямбол. През 1972 г. завършва художествената гимназия в Казанлък, а през 1979 г. – Художествената академия „Николай Павлович“ в курса на проф. Христо Нейков, специалност „Илюстрация и художествено оформление на книгата“.

Живее и работи в Арбанаси край Велико Търново. От 1981 г. участва във всички регионални и национални изложби с живопис, работи и в областта на монументалните изкуства. Има десетки самостоятелни изложби в страната и чужбина.

Освен творец Ганчо Карабаджаков бе и активна обществена фигура. През 2001 г. е зам.-министър на културата по време на правителството на НДСВ. В периода 2008 – 2011 г. е директор на художествената галерия “Борис Денев” във Велико Търново, а от края на същата година до октомври, миналата година, е заместник кмет на старопрестолния град по култура и хуманитарни дейности.

Ганчо Карабаджаков ще бъде погребан в четвъртък – 28 януари.

Поклон пред твореца!

Снимка: Фейсбук

Подобни статии

Top