Нарастват уврежданията на бъбречната функция заради произволен прием на медикаменти

Нестероидните противовъзпалителни средства са едни от най-употребяваните препарати в световен мащаб.

Произволното и неконтролируемо приемане на различни медикаменти с нефротоксичен ефект повиши броя на болните с нарушена бъбречна функция.

Вече много често пациенти търсят помощ в отделението по нефрология към УМБАЛ-Пловдив заради бъбречно увреждане след продължителен прием на медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, антибиотици, хормоноактивни препарати, диуретици, невролептици и др.

За жалост в последните 20 години не е малък броят на хората, които сами си назначават терапия или се лекуват по интернет, така без медицински контрол приемат различни лекарствени средства. Това заяви проф. д-р Димитър Димитраков, консултант на отделението по нефрология в УМБАЛ-Пловдив.

Нестероидните противовъзпалителни средства са едни от най-употребяваните препарати в световен мащаб. Голяма част от тях са без лекарско предписание, което е причина и за злоупотребата.

Те са лекарствени средства с периферен аналгетичен (обезболяващ), антипиретичен (понижават температурата), и противовъзпалителен ефект.

Най-популярните нестероидни противовъзпалителни средства /НСПВС/ са аспирин, ибупрофен, напроксен, нурофен, които са лекарствени форми без рецепта. Когато се приемат продължително, без системен контрол от специалист, те водят до изменения в бъбреците, свързани съсзасягане на тубуло-интерстициалната част /интерстициума/ на бъбреците.

1 2 3

Подобни статии

Top