Народната музика ще срещне хляба в инициатива на две читалища

Проектите „Фолклорни искрици“ и „Хляб за надежда“ се обединяват, за да ни върнат обратно към корените ни

Уникално преживяване обещават днес на пловдивчани две пловдивски читалища. В камерната зала на НЧ „Съвременник-1986“ на адрес жк Тракия, блок 146, от 18:00 часа ще се проведе неповторима среща на два проекта, финансирани по отворена покана „Читалища – общностно участие и иновации“ на Фондация “Пловдив 2019“. Първият проект – „Хляб за надежда“ е на народно читалище „Димитър Благоев – 2008 г. – град Пловдив“, а вторият – „Творческа работилница „Фолклорни искрици“ – на народно читалище „Съвременник-1986“.

На днешното събитие ще месим хляб от жив квас, ще научим повече за историята на хляба, за традициите в месенето, а всичко това ще се случва под звуците на четири народни музикални инструмента и гласа на народна певица, обясняват организаторите. Надяваме се да провокираме присъстващите да се върнат към корените си, добавят те.

Проектът „Хляб за надежда“ на НЧ „Димитър Благоев – 2008 г. – град Пловдив“ включва редица общностни месения на хляб, подчинени на различни теми и в различни точки на града. Неговата продължителност е до края на месец март 2019 г.

Творческа работилница „Фолклорни искрици“ обединява петима млади музиканти, предаващи фолклора на всеки, докоснал се до тях – това са: Паолина Василева- гъдулка, Венцислав Вълчев – гайда, Павлин Христов – тамбура, Павел Мавродиев – кавал и Николета Николаева – народно пеене. Те провеждат серия от безплатни открити уроци, а през декември месец проектът ще завърши с концерт.

Инициативата, обединяваща двата проекта, е замисляна отдавна като събитие, на което две от най-големите ценности за българина – хляба и народната музика, да бъдат показани като носители на вековните български традиции.

Събитията по двата проекта са част от календара на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и са финансирани по отворена покана „Читалища – общностно участие и иновации“ на Фондация “Пловдив 2019“.

Подобни статии

Top