Нашествие на захвърлени костенурки в градски фонтан в Пловдив (СНИМКИ)

Северноамериканските костенурки са атракция за минувачите

Екзотични костенурки населяват малкия фонтан до зала „Лотос“, видя репортер на DCNEWS. Сред тях има жълтобузи и червенобузи костенурки, които се продават в зоомагазините.

Само през последната седмица във фонтана се плацикаха между 7 и 10 животинки, които се припичаха на слънце и се забавляваха помежду си.

Според служителите на намиращия се в близост Природонаучен музей, земноводните не били нарочно пуснати във фонтана. „Броят им варира непрекъснато, тъй като много хора ги оставят тук, когато им омръзне да се грижат за тях у дома. Други пък си вземат от наличните в момента, за да си ги отглеждат в аквариум“, разказват биолозите от музея.

По думите на директора на институцията гл. ас. д-р Огнян Тодоров, този вид водни костенурки, които си живеят много добре у нас, произхождат отСеверна Америка и са изключително агресивни към нормалния вид местни костенурки, който населява поречието на Марица. Безобидни са за хората,  всеядни и лесно приспособими към различни климатични условия.  Много често пловдивчани се отървават от нежеланите си вече домашни любимци, като ги оставят в коритото на реката. Костенурките бързо привикват с обстановката и успяват да изгонят от мястото обичайните за реката видове. Така се стига до застрашаване на съществуването на местните костенурки.

От музея припомниха и куриоз отпреди няколко години, когато костенурките във фонтана са изчезнали, защото скитниците, които се бяха заселили край сградата на Природонаучния музей, си направили барбекю с тях.

Според експерти жълтобузите и червенобузи костенурки обичат по-топла среда, а вкъщи водата в аквариумите им трябва да се подгрява с температура между 23 и 30 градуса. Заради това, когато застудее, уредниците от Природонаучния музей ги прибират в един от аквариумите в музея, поясни директорът.

Подобни статии

Top