Наследство за 11 млн. долара изплува зад Иванка Ройдова, осъдена за подготовка на убийството на близките си

68-годишната жена от пловдивското село Браниполе лежи в сливенския затвор от година и половина

Не 4 и половина милиона, а 11 милиона долара е наследството, оставено от покойния Георги Ройдов в Америка. Тази огромна сума беше оповестена днес от близки роднини на Иванка Ройдова пред БЛИЦ, съобщават от агенцията.

Припомняме, еч 68-годишната жена от пловдивското село Браниполе лежи в Сливенския затвор от година и половина. Още толкова тя ще търка наровете, за да излезе на свобода. Ройдова е призната за виновна за това, че е подготвяла убийството на брат си Стойчо Ройдов, на двете му деца и на внуците му – общо 6 души. Сагата стартира през 2016 година и втрещи цялата страна.

Бащата на Иванка, на сестра й, която живее в Америка, и на брат й Стойчо – милионерът Георги Ройдов, издъхнал отвъд Океана. Възрастният мъж, който избягал от България, когато децата му били малки, се замогнал в САЩ и развил успешен бизнес. Той бил болен от Алцхаймер, оставил парите да бъдат управлявани от гувернантката  му Недялка Бързакова.

Според обвинението Иванка подготвяла масовото убийство, за да прибере цялото имане за себе си. Тя беше призната в приготовление и подтикване към  убийство.

Близките на Ройдова я осъдиха да им плати обезщетение от 75 000 лв.

Въпреки че Стойчо Ройдов и децата му бяха заявили пред съда, че искат единствено и само морално обезщетение, преди месеци те са завели дело за причинени имуществени вреди в Районен съд Пловдив. Магистратите се произнасят Иванка Ройдова да плати обезщетение на децата на брат си в размер на 75 хиляди лева.

Като мотиви на решението са посочени тридневен болничен, представен от дъщерята на Стойчо – Гергана Калестрова. В този болничен обаче не са посочени причините за него. Тя три дни не е ходила на работа. Дала е показания, че е била стресирана, когато Иванка е била задържана.

Мъжът й Мариян пък е представил документ, че бил толкова стресиран, че ходил на психолог три месеца, след като бяха оповестени от прокуратурата действията на леля му.

Малко след това цялото семейство на брата Стойчо ходило на сватба и се веселило, тъй като се оженил синът му, казват близките на Иванка и питат  кореспондира ли веселието с депресивно състояние. После ходили на екзотична екскурзия в чужбина.

Къщата в Браниполе е единственият дом, който притежава Иванка.

В него живеят дъщерята Жана и съпругът й Антон, както и двете им деца. Нашите източници разказаха още, че братът Стойчо видял сестра си Иванка, след като тя била излязла от ареста при първоначалния си арест.

Тя го попитала какво иска и защо продължават да се занимават с нея, а Стойчо отговорил: „Защото искаш наследството, докато го искаш, така ще е.“

Най-близките роднини на Иванка твърдят, че Стойчо бил категоричен, че не знаел нищо за действията на сестра си до оповестяването на случая от прокуратурата.

Сега те заявяват обаче, че братът признал на сестра си, че четири дни преди нейния арест при него отишли от полицията, разказали му за ужасиите, които подготвяла Иванка, и казали, че са закачили на подслушване сестра му.

Доскоро милионите от Америка били разпределени във фондове

Досега по съдебните дела беше оповестено, че наследството е от 4 и половина милиона долара, но роднините казаха, че става въпрос за 11 милиона долара. Доскоро те били разпределени във фондове, чиито срок наскоро е изтекъл. Близките на Иванка твърдят още, че през годините гувернантката Недялка Бързакова е пращала пари на Стойчо.

По думите им той трябвало да ги дели със сестрите си, но нищо не им е давал, мълчал си и отричал да е получавал от наследството на покойния им баща. Сега, за да си вземат парите, тримата трябва да заведат дело срещу Бързакова, която е в Америка и управлява огромната сума.

Роднините разказаха още, че Иванка Ройдова не се е предала в затвора и ще се бори. През изминалия уикенд тя за първи път е била пусната в отпуск от затвора и си е била у дома. Семейството на Ройдова обжалва решението на Районния съд, тъй като не смята, че трябва да плати 75 хиляди лева обезщетение. Племенниците на Иванка искат да отнемат къщата, която е съседна до тази на баща им.

Семейството на Ройдова обжалва и присъдата от три години и в Страсбург. Известният адвокат Екимджиев се е заел с тази задача. Делото е преминало на първа инстанция, одобрено е и се чака решение.

А делото в Окръжния съд Пловдив, в което ще стане ясно ще бъде ли отнет домът на Ройдова, е насрочено за 19 октомври тази година.

Подобни статии

Top