Настъпи часът на БРЕКЗИТ, Великобритания се сбогува с ЕС в полунощ

Борис Джонсън: Това е зората на нова ера

„Най-важното нещо, което трябва да се каже тази вечер е, че това не е край, а начало.“ Това заяви британският премиер Борис Джонсън във видео обръщение часове преди Великобритания да напусне Евросъюза днес в полунощ, пише news.bg. „Това е зората на нова ера. Това е моментът, в който започваме да се обединяваме и изравняваме.“

Споразумението за Брекзит влиза в сила на 31 януари 2020 година в полунощ; оттогава Обединеното кралство вече няма да бъде член на Европейския съюз и ще се възприема като трета страна. Договореностите осигуряват подредено напускане на Великобритания, покриват правата на гражданите, урежда финансовите сметки, преходния период, а също така включват протоколи за Ирландия/Северна Ирландия, Кипър и Гибралтар, управлението и други отделни въпроси.

Преходният период е до 31 декември 2020 година и предоставя възможност на гражданите и фирмите да се адаптират. През това време Великобритания ще продължи да прилага законите на ЕС, но няма да има представителство в евроинституциите. Преходът може да бъде удължен веднъж до една или две години, ако двете страни постигнат съгласие преди 1 юли 2020 година. Преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания ще започнат след Брекзит.

Припомняме, че британските граждани гласуваха за напускане на ЕС на референдум на 23 юни 2016 година.

Снимка: www.thesun.co.uk

Подобни статии

Top