НАТО разполага съюзнически батальони в България, Унгария, Румъния и Словакия

С това решение батальоните по източния фланг стават осем, заедно със силите, изпратени в Полша, Естония, Литва и Латвия

На днешното извънредно заседание държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО одобриха разполагането на съюзнически батальони в България, Румъния, Словакия и Румъния. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след края на срещата.

Той отбеляза, че с това решение батальоните по източния фланг стават осем, заедно със силите, изпратени в Полша, Естония, Литва и Латвия. По неговите думи се увеличава броят на съюзническите сили, поставени в повишена готовност.

Столтенберг заяви, че във връзка със ситуацията в Украйна съюзниците засилват защитата си срещу потенциални химически, биологични и ядрени заплахи.

„Повишаваме готовността на съюзниците за борба с химически, биологични и ядрени заплахи. Главният ни военен командир генерал Уолтърс активира химическата, биологическата, радиологичната и ядрената защита на НАТО. Съюзниците ще разположат допълнителни елементи за химическа, биологическа и ядрена защита, за да подсилят нашите нови и съществуващи бойни групи“, заяви той на пресконференция след извънредната среща на върха на Алианса в Брюксел.

„Решени сме да помогнем на Украйна с каквото можем. Имаме отговорност конфликтът да не се задълбочи допълнително“, добави той по повод войната в Украйна.

„Сигурността не е безплатна, затова се съгласихме да удвоим разходите за отбрана“, съобщи генералният секретар.

Преди срещата генералният секретар заяви, че НАТО няма да изпраща войски или военновъздушни сили в Украйна, защото това би довело до война с Русия.

Той допълни, че всяка употреба на химическо оръжие ще бъде ярко нарушение на международното право с огромни последици, ще промени същността на конфликта, би било катастрофа за украинците и би засегнало територии на НАТО.

Източник: DarikNews
Снимка: nato.int

Подобни статии

Top