Наука, изкуство, дигитални решения и екология, мода и живопис в Европейската нощ на учените

Проявите са до 27 септември, стартът ще бъде даден в Центъра по растителна системна биология и биотехнология

С представяне на възможностите за кариерно развитие на изследователи на 24 септември в Центъра по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив ще бъде даден старт на кулминацията от проявите в проекта „К-ТРИО 5 – Европейска нощ на учените 2021“. 4-дневната програма в Града под тепетата до 27 септември включително е наситена със събития с пресечни точки между наука, изкуство, екология, мода, фотография, живопис, литература, дигитални решения, математика и др.

Пловдив е един от 5-те български градове, сред които са още София, Бургас, Стара Загора и Русе, включващ се на 24 септември в кулминацията на „Европейска нощ на учените 2021“. Надсловът на проекта за  шеста поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Началото на проявите за тази година бе поставено на 3 юни също в Центъра по растителна и системна биология и биотехнология в Пловдив.

На 24 септември 2021 година директорът на Центъра по растителна системна биология и биотехнология доц. д-р Цанко Гечев ще открие Европейската нощ на учените 2021 виртуално и реално чрез кръгла маса под надслов: „Зелената сделка – хоризонти за наука”. Доц. д-р Цанко Гечев ще представи възможностите за кариерно развитие на изследователи. „Ще бъдат презентирани и два от проектите на ЦРСББ, ще бъдат наградени и победителите във Фотоконкурса „Природата“, споделиха координаторите на проекта за Пловдив доц. д-р Весела Казашка и доц. д.ф.н.  Петя Бъркалова. На кръгла маса ще бъдат дискутирани въпросите за кариерното развитие на учения, феномена на „възкръсващите растения“,  промените в климата и влиянието им върху живота на хората и растенията.

Лингвисти  и биолози ще търсят отговор на въпроса защо лингвистите и генетиците говорят на един и същ език в разговор на тема „Генеративна граматика на гените“.

На 24 септември 2021 година Академията за музикално танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” ще се присъедини и за пореден път ще се включи в събитията, свързани с Европейската нощ на учените в град Пловдив. Ректорът проф. Тони Шекерджиева-Новак ще   открие Европейска нощ на учените 2021. В програмата на е включено  модното ревю на студенти от катедра „Дизайн“ с ръководител доц. д-р Динка Касабова. Интервюто е на тема: „Зелената сделка в модата“ и ще бъдат представени модели, изработени от екологични материали.

Доц. д.ф.н. Петя Бъркалова ще представи книгата с интервютата „Пловдив и смислоносците. 10 истории за принадлежност”. Книгата е разговор с учени и университетски преподаватели, с хора на науката, изкуството и образованието, които са носители на награда „Пловдив“. В това шесто поред издание, журналистката Ваня Драганова разговаря с тях, защото те знаят какво е въздействие и признание, но същевременно са  „войници на съдбата“, които  носят академичното кредо като адмиралски жезъл „в раницата си“. Те са вдъхновяващи личности, които са спечелили стотици хора, защото се интересуват от истината, красотата и доброто.

В автобиографичните (наративни) интервюта, „героят“ на разказа е оставен сам да разкаже историята си: като устно споделени преживявания, спомени, „случки“ и етапи,   като биографична равносметка. Нашият „встъпителен въпрос“ кръжи около въпроса „Кога и как  разбрахте, че Пловдив е вашата съдба“? Журналистът е в ролята само на съпричастен  слушател, който „записва“ една  история за свързаност и надникване в себе си: свързаност с града – Пловдив като низ от „лични времена“, Пловдив като „място на случване“, Пловдив като „око на бурята“  и  като тихо убежище, Пловдив като  … съдба.

Нарекохме ги  смислоносци заради творчеството им и заради човешките им качества; заради уменията им да създават последователи; заради уменията да докосват „другия“; заради разпростирането на творческите им вектори далеч зад пределите на „своето“; заради многообразните ненатрапчиви  докосвания до ценности, идеи и хоризонти; заради откритията им за траекториите на смисъла.

1 2 3

Подобни статии

Top