"Навални", с участието на българския журналист Христо Грозев "Оскарите", вижте големите победители - DC news

„Навални“, с участието на българския журналист Христо Грозев „Оскарите“, вижте големите победители

„Всичко навсякъде наведнъж“ спечели седем статуетки

Фентъзи кунг-фу комедията „Всичко навсякъде наведнъж“ спечели награда „Оскар“ за най-добър филм, съобщиха световните осведомителни агенции.

Останалите номинирани във водещата категория за наградите на американската Академия за кинематографично изкуство и наука бяха „На Западния фронт нищо ново“, „Аватар: Природата на водата“, „Баншите от Инишерин“, „Елвис“,  „Семейство Фейбълман“, „Тар“ („Лидия Тар“), „Топ Гън: Маверик“, „Идиотският триъгълник“ и „Жените говорят“.

Филмът „Всичко навсякъде наведнъж“ спечели седем награди „Оскар“ от 11 номинации и е големият победител на вечерта. Създателите му Даниъл Шайнерт  и Даниъл Куан спечелиха наградата  за най-добър режисьор. Филмът получи три актьорски награди – на Мишел Йео за най-добра актриса, Ки Хи Куан – най-добър актьор в поддържаща роля и Джейми Лий Къртис – най-добра актриса в поддържаща роля.

Освен това спечели наградите за най-добър оригинален сценарий и монтаж.

Мишел Йео е първата азиатка с наградата за най-добра актриса.

http://

Наградата „Оскар“ за най-добър актьор спечели Брендън Фрейзър за ролята си в „Китът“.

http://

„Навални“, с участието на българския журналист Христо Грозев,

спечели награда „Оскар“ в  категорията за най-добър документален филм на церемонията в Лос Анджелис.  Режисьорът Даниел Роър описва политическия възход на Алексей Навални, опита за убийство, от който той едва оцелява, и последвалото му лишаване от свобода.

И има някой, който не може да е с нас тази вечер: Алексей Навални, лидерът на руската опозиция, остава задържан в изолатор заради това, което нарича – искам да се уверя, че цитирам думите му правилно – несправедливата агресивна война на Владимир Путин в Украйна“, каза Роър при получаването на статуетката. Той посвети наградата си на политическите затворници по света.

През август 2020 г. Навални беше отровен с нервнопаралитично вещество „Новичок“. Документалният филм е заснет, докато той се възстановява в Берлин. Навални подозира, че Кремъл е отговорен за отравянето, което едва не го убива, и той, българският журналист Христо Грозев и руската активистка Мария Певчих се заемат да го докажат чрез поредица от разследвания, показани във филма.

Алексей Навални е арестуван при завръщането си в Русия след тежкото отравяне. През март миналата година той беше осъден на девет години затвор по обвинения в измама, които според него са фалшиви.

„Дължим много на Христо Грозев, Христо ти рискува толкова много и направи толкова много за този филм. Блогадарим и на Алексей Навални и семейството му”, каза режисьорът Даниел Роър.

„Съпругът ми е в затвора само защото е казал истината. Съпругът ми е в затвора само защото защитава демокрацията“, заяви съпругата на дисидента Юлия, която присъства на церемонията заедно с двете им деца и се качи на сцената.

„Навални“ е продуциран от Ейч Би О Макс и Си Ен Ен Филмс. Премиерата на филма беше на филмовия фестивал Сънданс през януари 2022 г. Той спечели наградата за най-добър документален филм на наградите БАФТА миналия месец.

Водещ на церемонията по раздаването на 95-ите награди „Оскар“ на американската Академия за кинематографично изкуство и наука в театър „Долби“ в Лос Анджелис беше Джими Кимъл.

Източник: БТА
Снимки: Variety и bTV

Подобни статии

Top