Навършват се 105 години от Арменския геноцид

В Пловдив е една от най-големите арменски общности в страната.

Традиционно на 24 април се събират стотици български арменци, които отдават почит и си спомнят за жертвите от 1915 година, когато са убити близо милиона и половина арменци от Османската империя по време на Първата световна война.

Тази година заради извънредното положение и заради въведените мерки,  масовото участие на хора във възпоменанието, което се провежда  всяка година в различните държави, няма да бъде по традиционния начин. „И въпреки смутните времена, в които се намираме, паметта на загиналите отново ще бъде почетена. Тя не подлежи на забрава“,  категорична е Такухи Тавитян, която е експерт по култура, вероизповедание и работа с етноси и от няколко години засилено изследва арменската диаспора в България.

Тя уточни,че в двора на църквата „Сурп Кеворк“ ще бъде поставен венец пред Хачкара –паметната плоча, а след това ще бъде отслужена и заупокойна света литургия в гробищния парк. Богослужението ще бъде предавано на живо във фейсбук страницата „Арменски църковни богослужения в България“.

Тавитян припомни, че каменният кръст  „Хачкар“ е издялан от туф в град Ечмиадзин, в памет на 1,5 милиона загинали. По думите ѝ каменните кръстове са едни от символите на Армения. Те са изработени от специален камък, който се среща там. Обикновено са поставяни на кръстопът, във и върху фасади на манастири.

Заради научния интерес към арменската общност, Такухи Тавитян е стигнала до заключението, че негативният опит от националната катастрофа и последвалата дълбока травма са оставили траен отпечатък във всяко следващо поколение, не по-малко и към младото. Паметта за загиналите се предава през генерациите.

„Арменците живеем и до днес с този травматичен момент. Дълбоко съм убедена, че никой и нищо не би могъл да заличи случилото се във времето“, посочи Тавитян. Тя цитира цитирам известния американски писател и драматург от арменски произход Уилям Сароян: „…Давай, унищожи Армения. Виж дали можеш. Изпрати ги в пустинята без хляб и вода. Изгори домовете и къщите им. После виж дали няма да се смеят, пеят и молят отново. Защото когато двама от тях се срещнат, където и да е по света, виж дали няма да създадат нова Армения.“ 

Пловдивчанката призовава всеки арменец в навечерието на 24 април да запали свещ в своя дом и да си спомни за онези невинни животи, които са били изгубени.

Подобни статии

Top