Навършват се 173 години от рождението на Христо Ботев

Пловдивчани ще почетат Ботев пред паметника на поета в Цар-Симеоновата градина

Днес се навършват 173 години от рождението на големия български поет Христо Ботев. Той е роден на 6 януари 1848 (нов стил), 25 декември 1847 (стар стил), в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева.

Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е учител баща му – Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. Октомври същата година заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка.

През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер. По това време във вестник „Гайда“, редактиран от П. Р. Славейков, е публикувано първото стихотворение на Хр. Ботев – „Майце си“. От октомври 1867 г. живее в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Димитър Паничков, където се печата в. „Дунавска зора“. През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Левски.

През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно като сътрудник и съредактор на революционния орган. Започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новия орган на революционната партия – в. „Знаме“. През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката „Песни и стихотворения“. Априлското въстание го подтиква да създаде чета, на която става войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки“ и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг.

На 20 май 1876 г. е последният тежък бой – привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

Днес в Пловдив, 173-тата годишнина от рождението на Христо Ботев ще бъде чества от 13.15 ч. пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина. Ще бъдат положени венци и цветя. Слово за делото и живота на великия българин ще произнесе доц. д-р Тодор Радев от Катедра „История и археология“ към Философско-историческия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Водещ на церемонията ще бъде актьорът Златко Павлов. В ритуала, организиран от Община Пловдив, ще участват почетни формирования от Пловдивския гарнизон – Военен духов оркестър,

Подобни статии

Top