Навършват се 80 години от спасяването на българските евреи - DC news

Навършват се 80 години от спасяването на българските евреи

Годишнината ще бъде почетена с тържествена церемония в столицата

Днес се навършват 80 години от недепортирането на български евреи към нацистките концентрационни лагери, известно в историята като спасяване на българските евреи през Втората световна война.

По този повод от 12.15 часа президентът Радев ще участва в церемонията по поднасяне на венци пред паметните плочи с имената на спасителите. На нея ще присъстват представители на изпълнителната власт, на академичните среди, на еврейската общност, дипломати.

За първи път официалното отбелязване на годишнина от спасяването на българските евреи се провежда пред мемориалните плочи до северната стена на църквата „Света София“. Досега само президентът Петър Стоянов /1997 – 2002/ е отбелязвал събитието на това място. Независимо от това всяка година на 10 март пред мемориалните плочи граждани по своя инициатива поднасяха цветя заедно с представители на Клуба на приятелите българи и евреи и на Българо-еврейския научен институт.

На мраморите са изписани имената на митрополитите от Светия синод, общественици и интелектуалци, които са призовавали и защитавали евреите. На едната от трите плочи са имената и на цар Борис Трети и царица Йоанна. Неотдавна историци и общественици призоваха президента Радев, премиера Гълъб Донев и кмета Фандъкова да почетат юбилейната годишнина именно пред мемориалните плочи.

Преди церемонията пред паметните плочи, от 11.30 часа в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ Румен Радев ще открие документалната изложба „80 години от спасяването на българските евреи“. Почетен гост на събитието ще бъде известният историк и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар. Той е роден в България. В изложбата са включени експонати от фонда на Националната библиотека, както и наградите, с които посмъртно е удостоен цар Борис III от международните еврейски организации, сред които Световният еврейски конгрес и Лигата против поругаването.

В националната програма са включени и около 50 мероприятия в чужбина. В помощ на финансирането на събитията, планирани зад граница, от бюджета на МВнР са заложени повече от 200 000 лв. Идеята е дипломатическите и консулските представителства на България да запознаят чуждестранната аудитория със събитията, довели до спасяването на над 48 000 живота на наши сънародници от еврейски произход в най-мрачните времена на Европа, съобщават от външно министерство. Ще бъдат показани документални изложби и филми, ще се състоят конференции и лекции.

Успоредно с това министърът на външните работи Николай Милков и негови заместници и представители на министерството ще участват в събития в различни градове на България, посветени на юбилея.

Парламентът организира Ден на отворени врати на 11 март

по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи, за което принос имат и народни представители от 25-ото народно събрание. Събитието е със съдействието на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ и Държавна агенция „Архиви“.

От 10.00 до 16.00 часа граждани ще могат да влязат в Народното събрание и да разгледат две документални изложби на Държавна агенция „Архиви“, свързани със съдбата на българските евреи – „Осъдени и спасени. Еврейските общини в България и спасяването на българските евреи“ и „Труден избор с голямо значение: спасяването на българските евреи 1943 година“, пише в официалната информация.

В 10.30 часа в пленарната зала на Народното събрание председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев ще разкаже за събитията, направили възможно спасяването на българските евреи.

Специални гости на парламента ще бъдат лауреатите на Международния литературен ученически конкурс под наслов: „Който спасява един човешки живот, спасява цяла вселена“. Те ще представят откъси от есетата си, с които са участвали в конкурса, иницииран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“. Ще бъде отбелязан приносът на подпредседателя на 25-ото народно събрание Димитър Пешев и още 42-ма народни представители, подписали писмо против изселването на евреите извън границите на България.

Посетителите ще могат да видят и документалния филм „Животопис на Димитър Пешев“ от поредицата на „БНТ Представя“. Режисьор на филма е Галина Димитрова, сценарист – Иво Иванов, а оператор – Георгиев Челебиев.

Организацията на евреите „Шалом“ ще поднесе венци пред паметника на спасението до Народното събрание

Програма за отбелязване на 80-годишнината оповести и Организацията на евреите в България „Шалом“.

В 10.45 ч. на 10 март ще се проведе Поход на толерантността и мъдростта (от църквата „Света София“ до паметника на Спасението, намиращ се до Народното събрание), събитие съвместно със Столичната община, в което ще участва и външния министър Николай Милков. Пред този паметник в 11 ч. ще се състои церемонията по повод спасяването на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста.

Припомняме, че вчера в Пловдив бе почетена паметта на екзарх Стефан и патриарх Кирил – най-категоричните защитници на българските евреи пред властите на Царство България. Днес от организацията Шалом ще поднесат венци пред паметника на Димитър Пешев в София.

Също днес от 16 ч. ще бъде представена юбилейна марка „Незабравените лица на спасението“ в Музея на София. Събитието се организира съвместно с „Български пощи“.

През целия ден на 10 март по случай годишнината в храмовете на Българската православна църква, Католическата църква, Арменската църква, Обединени евангелски църкви и Мюсюлманското вероизповедание, както и във всички синагоги ще бъдат отслужени молитви за мир и благоденствие на България, съобщават още от „Шалом“.

Top