Наводнения и сериозни щети в редица селища в страната (СНИМКИ)

Усложнена остава ситуация в селата около София и в Пернишко.

Проливните дъждове доведоха до преливане на реки и наводнения в много населени места и нанесоха сериозни щети. Около река Блато са изградени диги, за да се предпази населението. Възстановяват маршрутите на градски автобуси в столицата, които се движеха по променен маршрут заради наводнени участъци на пътното платно.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че не е обявено бедствено положение в нито едно населено място

Цяла нощ екипи са наблюдавали реките на територията на Столичната община, като се отчита леко понижение в нивата им. Продължават да бъдат наводнени участъци от населени места в Нови Искър – „Требич” и Волуяк. Опасност за населението в Столичната община обаче няма, съобщи на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Има наводнени къщи, които ще се описват в края на деня. Най-напред трябва да спаднат нивата на реките. Екипите на пожарната са работили през нощта за издигането на диги в Мировяне. Има сграда на хоспис, която защитаваме”, информира Фандъкова, като уточни, че екипи на „Аварийна помощ и превенция” също са работили на място. Днес е запланувано да се отводни участъкът под моста в Курило и да се работи в Мировяне за отводняване на къщите. Столичният кмет съобщи, че в Житен има наводнена една къща. В Требич предстои да бъдат издигнати диги.

Фандъкова каза, че не е обявено бедствено положение в нито едно населено място в София, като до евакуация на хора също не се е стигнало.

В пернишкото село Братановци все още има къщи под вода. Местните хора се оплакват, че вече веднъж са преживели подобни сериозни наводнения през 2010 г. Кметът на селото каза, че причината не е нито повишаването на водите на Струма, нито нивото на река Конска.

„Не сме спирали да уведомява институциите. Нормално ли е в XXI век канализацията да е заустена в Струма и тази тази мръсотия, като се вдигне нивото, става една тапа и тя започва да връща водата обратно по шахтите“, обяснява кметът.

1 2

Подобни статии

Top