Най-често срещаното смъртоносно заболяване при мъжете може да започне с болка в кръста

Ракът на простатата е най-често срещаното злокачествено заболяване при мъжете

От рак на гърдата на всеки 20 секунди умира по една жена в света, подобно е съотношението и при мъжете от карцином на простата. Ноември е месецът за борба със заболяването, това е повод да се припомни на силния пол за опасността от страданието, да ги подсети да се погрижат за здравето си и да се изследват. 

Счита се, че болестта засяга мъже над 65-70-годишна възраст. За да се хванат обаче навреме измененията, е важно да се правят профилактични прегледи след навършване на 50 години, тъй като  колкото повече напредва възрастта, толкова по-голям става рискът, посочи химиотерапевтът и началник на  Първо отделение по медицинска онкология в Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Антоанета Томова.

Затова е необходимо мъжете да дадат кръв за изследване на туморния маркер простатно специфичния антиген /PSA/, както и да се направи преглед при уролог с ректално туширане, за да се определи има ли промяна в големината и консистенцията на простатата.

Отделно се извършва ехографско изследване. По този начин жлезата може да бъде много точно оразмерена,  да се види има ли някакви зони с различна структура, което да насочи специалиста за евентуален злокачествен процес. Ако се прави това, шансът  да се „хване” заболяването в ранен стадий е много висок. Д-р Томова подчерта, че специалистите в медицината гледат цялата мозайка от данни, а не само туморния маркер. Затова цялостна преценка се прави след като се сглобят отделните компоненти.

Добре е цялата интегрирана информация да бъде интерпретирана от онкоуролог,  защото той има и онкологично мислене. Тогава няма да се изпусне нито един детайл. Не е препоръчително да се разчита само на туморния маркер, тъй като в ранните стадии той може да не е висок.

В началото на болестта симптоми почти няма

1 2

Подобни статии

Top