Най-добрите пожарникари в Пловдивско мерят сили в състезание по пожароприложен спорт на петък 13-ти - DC news

Най-добрите пожарникари в Пловдивско мерят сили в състезание по пожароприложен спорт на петък 13-ти

Пет са дисциплините в надпреварата

Пожарникари от 11 районни служби ще покажат своите професионални умения и нива на специализирана оперативна подготовка на 13 май под тепетата. Жителите на града и областта, които искат да усетят адреналина на състезанията между огнеборците могат да наблюдават надпреварата на Лекоатлетически стадион Пловдив. Началният час на събитието е 09.00 ч., а входът е свободен.

В състезанията пожарникарите показват умения за бързина, ловкост, издръжливост и не на последно място умения за работа в екип. Дисциплините са пет:

  1. Изкачването с щурмова стълба цели да покаже бързината и сръчността с която огнеборците преодоляват височинни препятствия.
  2. В дисциплината „Пожарна щафета с препятствия“ пожарникарите демонстрират освен бързина и сръчност и умения да преодоляват разнородни препятствия при гасене на пожар.
  3. 100-метровата пътека с препятствия поставя на изпитание гъвкавостта, физическите умения и концентрацията при преодоляването на сложни препятствия, които могат да бъдат срещнати и в реална ситуация.
  4. Бойно разгръщане от мотопомпи е една от най-атрактивните дисциплини със състезателен характер. Тук проличават качества като екипност и сработване в бойна обстановка.
  5. В „Пожарната щафета 4 х 100 метра с препятствия“ огнеборците демонстрират екипност. Съществен елемент от тази дисциплина е гасене на пожар на лесно запалими течности с пожарогасител.

Състезанията са зрелищни и емоционални по своята същност. В официалната церемония по откриването ще вземат участие зам.-кметът по сигурността на Пловдив Йордан Ставрев, кметът на „Западен“ Димитър Колев, Стефан Тропчев – специалист „Мениджмънт на бедствията“ в Български Червен кръст – Пловдив и областният управител Йордан Иванов, който ще приветства огнеборците.

Снимки: Красен Властанов

Подобни статии

Top