Най-големият паяк в света вече е в Пловдив

Птицеядният паяк Голиат може да бъде видян в Природонаучния музей

Най-големият паяк в света вече се отглежда в Регионалния природонаучен музей на Пловдив. Птицеядният паяк Голиат (Theraphosa blondi) е най-голям в света и може да достигне до 30 см. в диаметър, а тялото му без краката – до 12 см. дължина. Неговият роден дом са тропическите джунгли на Бразилия, Гвиана и Венецуела, но от тази седмица в специален терариум, разположен във фоайето на Регионалния природонаучен музей – Пловдив, също може да се наблюдава млад екземпляр от този вид.

Отглеждането на паяка Голиат включва поддържане на подходяща влажност и температура, редовно хранене с насекоми и други безгръбначни, както и осигуряване на спокойна среда за живот. В дивата природа видът рядко се храни с птици, по- често в диетата му влизат земноводни, членестоноги и други дребни животни. Хищният паяк ловува с помощта на огромните си хелицери, които достигат почти 2 см., но отровата му не е опасна за човека.

Представителите на рода имат едни от най-опасните уртикарни косъмчета, които предизвикват силен сърбеж на кожата, увреждания на очите или затруднено дишане, ако попаднат по лигавиците. Тарантулите използват тези косъмчета (най-често разположени на коремчето им) за защита срещу дразнители, като ги разпръскват, извършвайки ритащи и потъркващи движения с краката си.

Подобни статии

Top