Най-известният пътешественик на гости в район „Южен“

Той гостува на учениците от СУ „Св. Константин Кирил Философ“ и ОУ „Яне Сандански“

Какво е да посетиш 152 държави от общо 196, признати от ООН не като турист, а само с една раница на гърба. Да срещнеш толкова различни култури, народи и племена, някои от които недружелюбно настроени, дори враждебно. Да преминаваш през красиви плажове и да оцеляваш на опасни места в джунглата, срещайки различни животни.

За това разказа във своето виртуално пътешествие най-известният пътешественик Росен – Андрей  Охеда. Той е роден в кубинската столица Хавана. Баща му е кубинец, а майка му е българка от Хасково, където има много роднини. До 15-ата си година живее и в България, и в Куба, а после заминава със семейството си за Русия. Три години учи астрономия в Москва, но завършва туризъм в Канада. От повече от 10 години живее в северноамериканската страна и дори е канадски гражданин, но признава, че предпочита спокойствието и красотата на България. Говори свободно пет езика – български, английски, руски, португалски и испански.

Два поредни дни, той гостува на учениците от СУ „Св. Константин Кирил Философ“ и ОУ „Яне сандански“ по покана на кмета на район „Южен“ – Борислав Инчев.

“На практика съм пътешественик още от бебе, защото с родителите ми постоянно пътувахме между Куба и България. Спомням си, че бях 7-годишен, когато начертах първата карта на България. Учителката ме похвали, като каза, че съм направил най-хубавата карта от класа. И така се започна с моите пътувания – в началото бяха само мечти, но после станаха реалност”, усмихва се Росен Андрей.

Като незабравима- така учениците определиха срещата си известния пътешественик, направиха си много снимки и задаваха постоянно въпросите, които ги вълнуват. Пожелаха си следващата гoдина, след завръщането от предстоящото пътуване, отново да се срещнат.

 

 

Подобни статии

Top