Най-после: Парите за свлачището под Асенова крепост пристигнаха

Комисията е отпуснала сумата от 460 хиляди лева.

Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет е превела парите за свлачището под Асеновата крепост. За възстановяване на щети от свлачището Комисията е отпуснала сумата от 460 хиляди лева.

С три писма Общината настоява за спешно финансиране на укрепителните дейности на свлачището под Асенова крепост. Последната кореспонденция с Комисията е от началото на този месец, когато се стигна до резултат и правителството отпусна исканата сума.

Процедурата от тук насетне е проектиране, избор на изпълнител и едва след това започва реалната работа по изпълнение на проекта.

Укрепителните дейности ще започнат най-рано напролет, когато климатичните условия за строителство са по-благоприятни, коментираха от общинска администрация.

„Ще се постараем в максимално кратки срокове да преминем през всички процедури, за да може да се подобри комуникацията с НПК Асенова крепост и трите села Лясково, Яврово и Добралък„, каза кметът на града д-р Христо Грудев.

Свлачището под историческия паметник Асенова крепост се образува през лятото на миналата година, след проливните валежи, продължили няколко дни. В началото на този месец се появи нова пукнатина в асфалта  и така дължината на пропадането вече е около 100 метра.

В началото на зимния сезон Общината взе спешно мерки за укрепване на опасния участък. В зоната  са поставени две светофарни уредби, които да пропускат автомобилите,  пътуващи към  националния паметник на културата Асенова крепост и високите села Лясково, Яврово и Добралък.

Остава пълната забрана за преминаване на тежкотоварни автомобили и живата охрана, която следи денонощно състоянието на опасния участък. По време на студените месеци зоната ще се опесъчава и снегопочиства превантивно. Районът продължава да бъде обезопасен с чували, метални пана и предпазни ленти.

Подобни статии

Top