Най-прочутият жив италиански майстор на фрески е в Пловдив

80-годишният Вито Калабро рисува, заедно с ученици от Художествената гимназия, фреска на стена в училището

Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ ще представи проект „Фреско“ с участието на италианският художник Вико Калабро.  Реализацията на проекта ще премине през няколко етапа в периода до 10 септември 2018 г.

В рамките на проекта учениците от специалност „Стенопис“ ще направят подготовка на стена от интериора на НХГ „Цанко Лавренов“ за фрескова живопис с точно спазване на технологичните етапи. Проектът ще се увеличи в мащаб 1:1, съобразно с размера на стената и постепенно ще започне полагане на варова мазилка. След това ще се откопира рисунката от проекта върху стената и ще започне да се рисува върху мокра мазилка.

Всички дейности по реализацията ще се извършват от учениците под професионалното ръководство на Вико Калабро, специалистът Йовка Юрукова и преподавателите Атанас Камешев и Кристина Кутлова.

Известният италиански художник ще участва в провеждането на творческа работилница на 8 септември 2018 г., на която могат да присъстват и художници и почитатели на изобразителното изкуство.

Проектът се финансира от Община Пловдив по Компонент 3 „Гражданска активност“ и е част от Календара на културните събития.

Рисуването на фрески в Италия има хилядолетна история.

1 2

Подобни статии

Top