Най-тежката присъда поиска прокуратурата за атентаторите от Сарафово - DC news

Най-тежката присъда поиска прокуратурата за атентаторите от Сарафово

Специализираната прокуратура настоя за „Доживотен затвор без замяна“ за двамата участници в атентата на бургаското летище през 2012 г.

Специализираната прокуратура пледира пред Специализирания наказателен съд за налагане на най-тежкото наказание „Доживотен затвор без замяна“ за Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан – двамата подсъдими в процеса за терористичния атентат на летище Сарафово през 2012 г., при който загинаха 7 човека, а десетки бяха ранени.

Прокуратурата поиска да бъдат уважени в пълния размер и гражданските искове на пострадалите и близките на загиналите при атентата.

Събраните писмени, гласни и веществени доказателства сочат по категоричен и несъмнен начин, че Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж са авторите на организирания терористичен акт срещу израелски туристи на българска територия, пледира прокуратурата. Налице са доказателства, че двамата подсъдими, както и атентаторът с френско и ливанско гражданство Мохамад ел Хюсеини, са имали връзка с шиитската групировка Хизбула.

Припомняме, че на 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище „Сарафово“ в Бургас, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса български гражданин, и извършителят на атентата. Ранени бяха близо 40 души. На 15 юли 2016 г. на съд бяха предадени Мелиад Фарах – австралийски и ливански гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. В началото на 2018 година делото започна по същество.

Предстои съдът да обяви своето решение на 21 септември 2020 г. от 10. 30 часа.

Снимки: БГНЕС

Подобни статии

Top