НБ „Иван Вазов“ подрежда архивна фотоизложба

Откриването е днес в 16 часа. Заповядайте!

В изложбеното пространство Изкуствотека – фоайе втори етаж на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив, ще бъде открита изложба от съхранени снимки от архива на Групата на пловдивските фотодейци, просъществувала в периода 1980 – 1989 година. Куратор е доц. Никола Лаутлиев. Тя включва 36 фотографии от автори като Захари Джевизов, Милан Христев, Димитър Йончев, Соня Станкова, Недко Недев, Неделян Нешев, Тхомир Пенов, Чавдар Найденов, Слави Калинов и др.

Изложбата е в рамките на програмата „Международни дни на фотографията“ (16-31 октомври).

През 1977 г. в Стария Пловдив на ул. „Стамат Матанов“ 36 се открива Къщата на фотографията, която бързо се превръща в национално място за творчески търсения и дейност. В началото на осемдесетте години се създават окръжните творчески групи на фотодейците, като пловдивската е първа за страната. Творческата база е къщата на фотографите. Там се събира архив, включително и художествен. След 1989 г. към държавното фотографско предприятие се създава фотографско студио, което приема този архив. След приватизацията структурата изчезва и архивът е оставен на произвола на съдбата. Благодарение усилията на доц. Никола Лаутлиев част от него е спасен и съхранен. Запазени са десетки и стотици фотографии на пловдивски автори. Сега доц.

Лаутлиев щедро дари съхраненото на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив. Изложбата в библиотеката може да бъде видяна до края на месец октомври. Откриването й е днес в 16,00 часа.

Подобни статии

Top