НБ „Иван Вазов“ представи най-новия си проект „Истории за книгите и занаятите“ - DC news

НБ „Иван Вазов“ представи най-новия си проект „Истории за книгите и занаятите“

Първото събитие е след броени дни – на 11 май

Пловдивската народна библиотека започва изпълнението на най-новия си проект „История за книгите и занаятите“, който е част от Програма „Наследство“ и се финансира от Фондация „Пловдив 2019“.

Проектът беше представен официално на пресконференция днес от директора на Библиотеката Димитър Минев и представители на две от партньорските организации: ас. Светослава Манчева от ПУ „Паисий Хилендарски“ и Галя Стойчева от Национално движение „Работилница Седянка“, която е и библиотекар в Справочно-библиографския отдел на НБИВ. В брифинга участва и екипът, подготвил проекта: главните библиотекари д-р Петко Георгиев, Васка Тонова и Бояна Чешмеджиева. В екипа са и библиотекарите Мариана Топалова и Виолета Дингилска.

„През последните няколко години НБ „Иван Вазов“ не е спирала да подготвя и да печели проекти“, припомни директорът Димитър Минев и допълни, че голяма част от тези проекти са свързани с опазването на паметта – както националната, така и паметта на Пловдив.

Първото събитие е след броени дни – на 11 май, когато от 14.00 ч. в читалнята на сектор „Изкуства“ ще има презентация и уъркшоп за книгата, организирани от НБИВ и ПУ. Презентацията на д-р Петко Георгиев е посветена на традициите по света в правенето на книга. Публиката ще може нагледно да види как се изработва една книга.

Следващата среща по проекта е в партньорство с Регионален етнографски музей – Пловдив, който ще участва с изложба, разказ за бакърджийския (медникарския) занаят – един от най-добре развитите занаяти през Възраждането в Пловдив. В дните от 22 до 29 май фотографии ще пресъздават занаятчийската чаршия, а под тях във витрини ще има продължение на снимките с опредметяването им с истински експонати, за да се създаде пълно възприятие. На място на 29 май от 16.30 ч. с медникарския занаят ще запознае гостите на събитието най-възрастният пловдивски бакърджия Благой Попов.

За онагледяване на разказите за занаятите от предходните събития Национално движение „Работилница Седянка“ в продължение на пет дни – от 12 до 16 юни, ще гостува с изложба на шевици, дантели и необходимите инструменти за направата им, а всяка вечер майстори ще правят работилници, в които могат да участват посетителите. В Библиотеката ще бъде монтиран и истински стан, на който всеки от посетителите ще има възможност да пробва как се тъче платно.

За да се съхранят опитът и впечатленията, събрани по време на проекта, ще се изготви и издаде библиография „Занаятите в Пловдивския край“ (от Средновековието да наши дни). Тя е дело на отдел „Краезнание“ към НБИВ и ще бъде отпечатана до края на годината.

Подобни статии

Top