НЧ „Родолюбие“ в Асеновград има спешна нужда от ремонт

Читалище „Родолюбие“ в центъра на Асеновград се нуждае от спешен ремонт.

За това алармира представители на културната институция по време на Национална кръгла маса по повод честването на 145-годишнината от създаването на  средището в Асеновград.

Зрителната зала и сцената, на която през годините са се изявявали групите към читалището и гостуващи театри е занемарена. По-старите асеновграчани помнят как някога въртящата се сцена побирала в долната си част цял оркестър.

Сега подът е прояден и има опасност да пропадне по време на спектакъл. От години  през зимните месеци почти няма представления и залата остава затворена, тъй като е  студено.

От спешен ремонт се нуждае и дограмата, която е много стара и опасна. Тя трябва да се подмени със съвременни стъклопакети, за да се затворят добре помещенията и по-лесно да се отопляват.

Всички ремонти обаче не се изпълняват поради една единствена причина-липсват средства.

От 2016-та година читалищното ръководство  очаква три и половина милиона лева за основен ремонт на сградата. Парите са по ОП „Региони в растеж”.

Емблематичната за града сграда ще бъде изцяло санирана, а елинсталацията подменена. Сериозна реконструкция ще претърпи и зрителната зала на читалището.

Оказва, се че сега там няма изход за евакуация. За да бъде изграден такъв ще се наложи близо 80 места за зрители да бъдат съкратени. На поправителен отива и отоплителната инсталация, която не работи вече години наред.

НЧ „Родолюбие” е строено още през 1960 година. Оттогава основен ремонт в сградата не е правен. В същото време читалището е средище на местната общност, развива богата творческа дейност и годишно организира десетки изяви по различни поводи.

То е най-голямото действащо читалище на територията на Община Асеновград и е приемственик на първото читалище в града.

 

 

 

Подобни статии

Top