Не оставяйте бебето да плаче дълго

Психолози сравняват състоянието със страх от смъртта

Ново проучване доказа, че ако оставим бебето дълго време да плаче, това може да увреди развитието му. Плачът остава отпечатък и чувства, близки до „страх от смърт“, обяснява немската психоложка Катарина Салфранк в интервю пред в. Süddeutsche Zeitung.

Вцепеняване

Бебетата, които са оставяни продължително време да плачат, твърде рано отключват в мозъка си програма за „спешна помощ“ – състояние близко до вцепеняването, в което животните изпадат, когато животът им е застрашен. Така те имитират смърт.

„Всяка минута, в която бебето плаче, то изпитва страх от смъртта“, обяснява психиатърката.

Според специалистите, родители, които не реагират веднага на сигнала, който бебето изпраща, не постъпват добре нито със себе си, нито с детето.

Самичко да се успокои

Методът на прогресивно изчакване бебето само да се успокои, известен още като „системата 5-10-15“, е разработен от педиатъра д-р Ричард Фербер, невролог в детската болница в Бостън. Тя е широко използвана в Западна Европа и САЩ, но има и много критици. Според тях тя не дава никакъв ефект.

„Тази система няма и обучителен ефект за бебето, защото за него времето има различно измерение, в сравнение с това на възрастните. То не знае, че е плакало 5 минути“, коментира Салфранк.

Критиците

Тази позиция се поддържа и от други немски психиатри, които твърдят, че бебетата имат нужда от физическа близост и топлина, на която да разчитат, и която да „обслужи“ нуждите им и да намали степента на стрес. Защото само така те могат да изградят стабилна връзка на доверие с родителите си, а по късно и с други хора.

Според психолозите, посланието, което бебето изпраща с плача си, е: „Имам нужда от теб и от помощ!“

И, ако то плаче продължително, а никой не се отзове, за да помогне, това може да доведе до по-късни последици – проблеми със съня, тревожност, симптоми на депресия, които могат да се отключат, когато то порасне.

Източник: noviteroditeli.bg

Подобни статии

Top