Не откриха Боян Петров в лагер 1, търсенето продължава утре

Тримата шерпи, които издирват изчезналия алпинист Боян Петров, са достигнали до Лагер 1 под върха Шиша Пангма, но българинът не е бил там. Операцията за днес е прекратена.

Тримата шерпи ще нощуват в района и утре се очаква да продължат издирването към Лагер 2.

„Тъй като има хора по трасето, това обезсмисля да се покрива и с хеликоптер. Те вървят по маршрута на Боян. Освен това хеликоптерът не може да бъде вдигнат над 6000 метра. За днес е приключила операцията, спират да се движат“, каза пред „Хоризонт“ съпругата на алпиниста Радослава Ненова.

Групата от трима шерпи тръгна тази сутрин към Лагер 1 на 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, за да търси българския алпинист Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май.

„Графикът за придвижване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния следващ лагер. Днес тримата стигат до Лагер 1, а утре евентуално до Лагер 2 и следващия ден по-нагоре“, коментира пък Петър Атанасов, алпинист и специалист по екстремни спортове.

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от дни

Според него няма нищо тревожно в това, че палатката на Боян Петров е намерена празна, защото в този момент той може да е тръгнал да атакува върха.

„Има вероятност да се е върнал в лагер 3 и след това да е продължил да слиза надолу към местата на лагер 2 и лагер 1“, допълни Петър Атанасов и изрази надежда алпинистът да е стигнал до палатката си.

Като специалист по екстремни спортове Атанасов уточни, че на тази голяма надморска височина снежната пещера би била добро убежище, защото предпазва от студ и лавини:

„От друга страна обаче за алпиниста е много важно да разполага с гориво, за да си приготвя течности, защото на тази голяма надморска височина организмът не може без течности. Бързото обезводняване е много опасно“.

Подобни статии

Top