Не пътувайте в Родопите, тежка обстановка в цялата страна

Обилният снеговалеж затвори много пътища

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които днес не се налага спешно пътуване в Източна България и Родопите да отложат тръгването. Прогнозата на метеоролозите е за силен вятър, ниски температури и значителен снеговалеж. Възможни са виелици, навявания и образуване на преспи.

Пътноподдържащите фирми са на 24-часов режим за почистване на републиканските пътища и осигуряване на движението при зимни условия.

За повишаване безопасността при пътуване ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавяванията трафикът ще се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Затруднено е придвижването по пътя Варна-Добрич. Няма затворени пътища, но по високите части са хлъзгави. Заради силния вятър има счупени клони на дървета.

Блокирани са проходите между Северна и Южна България. Както вече DCNEWS съобщи, затворен е проходът Троян-Кърнаре (Беклемето), а също и проходите на Републиката и Шипка.  Десетки тежкотоварни камиони закъсаха. Тировете са спрени на пътя от Велико Търново за Габрово и са прекарали цяла нощ там. За камиони над 12 тона е затворен Котленският проход, АМ „Хемус“ и в двете посоки за област София.

Усложнена е ситуацията в Старозагорска област. 20 сигнала за бедстващи хора са подадени на тел. 112. Няколко населени места са без ток. Затворен е и пътят Мъглиж – Гурково, както и подбалканския път София -Бургас в района на село Дунавци. Движението е забранено и в участъка град Крън – град Шипка. За движение е затворен и пътят Шейново – Казанлък, където има снежни преспи.

Влак за София е закъсал между Тулово и Черганово заради спиране на тока. Локомотивът престоя 4 часа на релсите, след което напрежението беше възстановено.

Работата на пътно поддържащите фирми е затруднена заради силния вятър. Поискана е помощ от армията, предаде БГНЕС.

Затворена е и АМ „Струма” при Дупница. Ограничения за тежкотоварните автомобили са въведени и за областите Русе, Търговище, Ямбол, Шумен и Ловеч.

Снимка: NOVA/Мартин Георгиев

Подобни статии

Top