Неаполитанска пица: Защо е толкова вкусна?

Неаполитанската пица е уникално ястие, тъй като е традиционен специалитет в Европа.

Днес има много вариации на традиционната рецепта. Ще откриете, че никой от тях не може да възпроизведе точните аромати, така както в Италия, освен ако не се отделят време и разходи за внос на необходимите съставки. Има много места, които предлагат пица Неаполитана. Ако предпочитате да се насладите на автентично приготвени рецепти, ви препоръчваме пиците на една от най-популярните пицарии в Пловдив – Лозана.

И така, какво е неаполитанска пица?

Пицата в неаполитански стил има специфичен набор от съставки. Използват се домати Рома или Сан Марцано, които обикновено растат в равнините около връх Везувий. Моцарелата за пицата идва от биволи, отглеждани  в Лацио и Кампания. След това тестото се прави от висококачествено пшенично брашно, мая от региона, сол и вода.

Има и конкретни инструкции за дебелината на тестото. То трябва да бъде оформено на ръка. След добавяне на съставките, пицата трябва да се пече 90 секунди или по-малко при температура от най-малко 485°C. Пресните билки се добавят като съставка в последна секунда, за да се избегне омазняването на ароматите на соса. Тази комбинация от съставки, вкусни гарнитури и техники за печене води до ароматна, еластична и мека пица.

Какво прави неаполитанската пица различна от другите видове пица?

Пицата в неаполитански стил е вдъхновение за много от най-популярните днешни рецепти. Неаполитанската пица има основа, която е изключително тънка по средата. След това горещите температури на фурната карат тестото да се надуе по страните, така че да получите лека, ефирна текстура.

Простотата на неаполитанската пица също е критична разлика, която трябва да вземете предвид, когато я сравнявате с други рецепти. За създаване на автентична неаполитанска пица се използват само пресни, специфични за региона съставки.

Подобни статии

Top