Небет тепе получи финансиране, правят го като Акропола

Над 8 млн. лв. са предвидени за Небет тепе

Над 8 млн.лв. финансиране получи проектът за Небет тепе, който получи одобрение от Оперативна програма „Региони в растеж“ и започва да се реализира. Това обяви днес кметът Здравко Димитров на извънредна пресконференция в общината. 6 009 151,89 лв. е финансирането от ОПРР на проекта „По крепостните стени на Филипопол“, който включва освен Небет тепе и Източната порта, а съфинансирането от общината възлиза на 2 003 050 лв.

„Още с встъпването ни в длъжност, само за 20-на дни спасихме38 млн. лв. от оперативните програми, като в тях влизат също Небет тепе и Източната порта, две детски градини и инфраструктурата на Гладно поле“, заяви със задоволство градоначаникът. Той напомни, че проектът за Небет тепе датира още от 2010 година, когато подаването му закъсня с 15 минути. После отново бе рестартиран за финансиране по Норвежкия фонд, но оттам са отказали пари през 2014 година.

„През 2019 година проектът най-сетне получи одобрение и бе включен към проектите по ОПРР. Първоначалната сума, за която кандидатствахме беше 10 млн. лв., но ни одобриха с 2 млн. лв. по-малко и ще се наложи да се лишим от информациионния център на фасадата, който предвиждахме“, допълни Зико и показа документа, с който от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са уведомили общината за одобреното финансиране.

Проектът ще се изпълнява на инженеринг

Проектът ще бъде изпълнен на инженеринг, като идеята е по този начин да се спести време откъм процедури, поясни зам.-кметът Анести Тимчев. Той поясни, че вече е изработено техническо задание, което е съгласувано с НИНКН. След последното обществено обсъждане през януари, когато имаше доста обструкции от творческите гилдии, сега е насрочено ново обществено обсъждане – на 17 юни, от 17.00 ч. По време на това обсъждане ще се дискутира сумата, с която общината участва като съфинансиране и как да се привлекат средствата.

След това ще бъде обявен конкурс за избор на фирма-изпълнител, а срокът за изпълнение се предвижда да бъде 24 месеца, коментира Тимчев. Идеята е да се изпълнят базисните предложения на архитектурния екип, да се съчетае мнението на пловдивчани и да се създаде един архитектурен ансамбъл, който да бъде неразривна част от туристическите атракции на Стария град, добави зам.-кметът.

1 2

Подобни статии

Top