Небет тепе получи финансиране, правят го като Акропола

По него ще се извърши консервация и реставрация на съществуващите археологически структури на тепето, като ще се включат и скалните стълби от северната му част. Освен това ще бъдат включени и археологически разкопки на Източната порта, които ще бъдат изпълнени в рамките на проучвателните дейности, преди фирмата-изпълнител да влезе и да облагороди района.  След това ще бъде обособен туристически маршрут, който стартира от Източната порта, през ул. „Цанко Лавренов“, къща Недкович, Хисар капия, Етнографския музей и Небет тепе.

„Целта ни е само през първата година през този маршрут да преминат минимум 50 хиляди туристи“, поясни зам.-кметът по култура и туризъм Пламен Панов. По думите му след реализацията на проекта обектът ще съперничи на много от европейските археологически атракции.

Източната порта

Според кмета на „Централен“ Георги Стаменов, на Източната порта ще бъде извършено облагородяване, ремонтни и реставрационни дейности. Някои от колоните ще бъдат вдигнати и експонирани. Преди всичко това обаче ще се извърши ново археологическо проучване, тъй като пловдивските археолози се надяват да разкрият останките от триумфалната арка, построена в чест на посрещането на император Адриан през ІІ век. За целта ще се разкопае пътят край островчето до паркинга за автобусите, като от „Централен“ се надяват да бъдат проучени 1-2 метра от улицата. Стаменов обясни, че няма да се спира движението, тъй като там имало уширение заради автобусния паркинг. Всичко това ще стане, докато фирмата-изпълнител направи обследването и проучването на обекта.

Има възможност с добавена реалност и 3D технологии, каквито вече съществуват в Голямата базилика и ще бъдат демонстрирани при откриването й през втората половина на септември, да се направи така, че посетителите да могат да се насладят на седемте епохи, през които е съществувала Източната порта, посочи Георги Стаменов.

На пресконференцията директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев съобщи, че предстои ремонт на Античния театър. Ще бъде реконструирана т.нар. куличка и ще се направи ново художествено осветление. Той допълни още, че предстоят много интересни събития на античното съоръжение.

1 2

Подобни статии

Top