Неда Антонова представя романа си за Левски в Асеновград

Авторката на „Първият след Бога“ се среща с читатели в Асеновград

След поредица срещи с читатели в Пловдив, Стара Загора, Сливен, Русе и още много градове из България, Румен Леонидов ще представи Неда Антонова и последния ѝ роман и в Асеновград.

Литературната среща с авторката на „Любовта и смъртта на първия след Бога“ ще бъде днес – 20 април, в ГБ „Паисий Хилендарски“ от 13.30 или от 17.30.

Неда Антонова е автор на исторически романи, новели и пиеси. Последните ѝ книги за „Царица Елеонора Българска“, „Съвършената Стойна Преподобна“ и „Неговата любима“, за Венета и Христо Ботев, се радват на сериозен успех. Част от творчеството ѝ е преведено на руски, френски, полски и чешки.

Неда Антонова е единствената жена носителка на наградата „Златен меч“.

„Първият след Бога“ е роман за Васил Левски, за обречената му любов към една жена. Това е задълбочено проучване на неизвестните страни от съдебния процес срещу него. Това е разказ за българския Апостол, изправил се съвършено сам срещу интересите на две империи – османската поробителка и бъдещата руска освободителка.

Вече 144 години историците не ни дават отговор на следните питания, които и до днес висят със страшна сила над България.

Защо Дякона е осъден на смърт за убийство по показанията на един-единствен свидетел, без да са потърсени други?

Защо още в начало на процеса великият везир е поискал Левски да бъде непременно обесен?

Защо граф Игнатиев е толкова доволен от присъдата, че бърза да докладва на Петербург за „щастливия изход от Софийската афера“?

Васил Левски не е убиец!

Това не само твърди, но и доказва писателката Неда Антонова. Нейните открития са логически и исторически защитени. И са много майсторски въплътени в духа на тази много свята и много чиста книга.

Румен Леонидов

Подобни статии

Top