Недоволни пловдивчани обсадиха Общинския съвет, протестират срещу приемането на ОУП (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Недоволни пловдивчани обсадиха Общинския съвет, протестират срещу приемането на ОУП (СНИМКИ/ВИДЕО)

Съветниците не приеха предложението на ДБ точката да отпадне

С протест срещу гласуването на Общия устройствен план (ОУП) на Пловдив започна днешната сесия на местния парламент. Десетки пловдивчани обсадиха преди заседанието сградата на Общинския съвет на ул. „Авксентий Велешки“ 20 с плакати „Пловдив не предавайте града ни“, „Това е парк“, „Зеленото сърце на Пловдив“, „Пловдив е на хората, не на мутри“, „Господа общински съветници, склонни ли сте да зачеркнете 70-годишна история“ и др.

Както DCNEWS съобщи, ако днес ОУП бъде приет от общинските съветници, това ще даде възможност за застрояване до 30% върху 81 декара от  парк „Отдих и култура“. Според хората това е срещу обществения интерес.

Още в началото на сесията Добромира Костова от „Демократична България“ предложи точката за ОУП да отпадне. „Има  закононарушения в този план, включително за парцела на парк „Отдих и култура“, посочи Костова. По думите й в Правната комисия на Общинския съвет предложението за приемане на Общия устройствен план е постъпило по-малко от 24 часа, преди гледането му на комисия. „Нямахме възможност да се запознаем с него, затова настояваме да се отложи и искаме специална комисия да го разгледа“, каза тя.

От своя страна съветникът Георги Величков каза, че е видял ОУП едва в понеделник.

„Днес обществото показва, как трябва да се развива Пловдив“, заяви Веселка Христамян от ДБ от трибуната.

От ВМРО също се присъединиха към настояването точката за ОУП да отпадне.

В крайна сметка обаче тези предложения не бяха приети, тъй като за тях гласуваха само 18 души, а останалите 32-ма съветници се въздържаха.

С викове „Мафия“ и освиркване протестиращите пловдивчани принудиха съветниците да прегласуват поименно още веднъж предложението за отпадане на точката, но и вторият път резултатът беше същият. В крайна сметка точката за ОУП бе прехвърлена като втора в дневния ред и предстои да бъде разглеждана.

Според главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов въпросният терен в парк „Отдих и култура“ на площ от 81 дка не е общински. Според ОУП, който трябва да бъде приет днес, инвеститорът там може да строи само увеселителни съоръжения с много зелени площи, но не и жилищни сгради и е задължен да запази около 70% от растителността.

Подобни статии

Top