Немощни пенсионери от Асеновград с медицински и психологически грижи за година

412 хил. лв. спечели общината по проект за патронажна грижа

168 възрастни хора от Асеновград, които не могат да се обслужват сами, ще получават медицински, социални и психологически грижи за период от една година. Това съобщи днес пред журналисти кметът на града д-р Емил Караиванов.

Екип от 5 медицински специалисти и сестри, социални работници и психолози ще осигурява патронажната грижа по проект, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси.

Проектът е спечелен от община Асеновград и е със 100% безвъзмездно финансиране. Общата му стойност е 412 хил. лв., от които 350 хил. лв. осигурява Европейският социален фонд, а останалите 61 800 лв. – държавата.

Общата продължителност на проекта е 18 месеца, в рамките на които ще бъдат наети и обучени специалистите, които ще осигуряват почасова патронажна грижа за нуждаещите се. Потребители ще бъдат възрастни жители на общината над 65-годишна възраст, които нямат възможност да се обслужват сами.

Основната цел е да се подобри качеството на живот и възможностите за социално включване на възрастните и на хора с увреждания, чрез услуги в домашна среда, посочи д-р Караиванов.

Общината ще осигури подходящо помещение за екипа, нает по проекта, което предстои да бъде оборудвано и обзаведено.

Снимка: businessman.ru

Подобни статии

Top