Неонатологията в УМБАЛ-Пловдив с билирубинометър от последно поколение

Апаратът позволява безкръвно и неинвазивно изследване за жълтеница и спестява на най-малките пациенти многократните убождания

С последно поколение билирубинометър разполага отделението по неонатология в УМБАЛ-Пловдив. Апаратът позволява безкръвно и неинвазивно изследване за жълтеница и спестява на най-малките пациенти многократните убождания и болката при вземането на кръв.

По този начин се намалява и рискът от възникване на инфекции впоследствие. Изследването трае няколко секунди и е изключително щадящо, особено за недоносените бебенца, много от които са и в кувьоз.

Отделението получи билирубинометъра като дарение от младите хора в Rotaract Club Plovdiv-Puldin. Тяхна бе инициативата за набиране на средства за неговото закупуване.

Акцията започна през ноември 2018 г. с проекта „ВдъхновиМе“, който събра над 300 души под покрива на Дома на културата „Борис Христов“, за да чуят историите на успешните и позитивни българи,  достоен пример за младите поколения. Тогава беше събрана част от сумата за билирубинометъра.

Кампанията продължи през декември – на Коледния  базар бяха продадени ръчно изработени подаръци и сладки изкушения, направени от младите ротарианци и техни приятели, а средствата бяха изцяло насочени към тази кауза. 

1 2

Подобни статии

Top