Неутешима болка и сълзи на поклонението пред двамата полицаи от Бургас - Йордан Илиев и Атанас Градев (ВИДЕО) - DC news

Неутешима болка и сълзи на поклонението пред двамата полицаи от Бургас – Йордан Илиев и Атанас Градев (ВИДЕО)

За да си кажат последно сбогом с двамата герои, в Гробищния парк в Бургас дойдоха хиляди

С неутешима болка и сълзи, придружени от последния тъжен вой на сирени от десетки полицейски автомобили, България изпрати в последния им земен път двамата доблестни полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев. Няма думи, които да опишат мъката на близките, колегите, приятелите и всички, които познаваха двамата мъже на честта, нелепо загинали, докато изпълняват служебния си дълг, опитвайки да спрат цял автобус с мигранти на ключовото бургаско кръстовище „Трапезица“, съобщи Флагман.бг.

На поклонението присъстваха президентът на Република България Румен Радев, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заедно с цялото ръководство на МВР, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, областният управител проф. Мария Нейкова, кметът на Бургас Димитър Николов, председателят на Общинския съвет в Бургас проф. Севдалина Турманова, кметове от региона, политици, общественици и много граждани.

„Гибелта на старши полицай Атанас Градев и младши инспектор Йордан Илиев е следствие от дългогодишната безнаказаност на хора, които организират и закрилят нелегалния трафик на мигранти в страната и в Европа. Самоотвежеността на полицаите плаща цената на корупцията, с която каналджиите осъществяват своя трафик“, заяви президентът Румен Радев по време на траурната церемония.

„България загуби двама доблестни полицаи, отдадени докрай на своя дълг в името на законността и сигурността на българските граждани. Те са чест и пример за всички нас“, подчерта държавният глава и изрази съболезнования на техните семейства, близки и колеги.

Румен Радев посочи, че на фона на нарастващия миграционен натиск прокуратурата и Министерството на вътрешните работи трябва да са безкомпромисни с каналджиите. „Очаквам и засилване на предприетите мерки за цялостно усъвършенстване и усилване на охраната на българската граница и недопускане на подобни случаи в бъдеще като организация, съвременни технически средства, укрепване на оградата и най-вече – условия на труд и мотивация на личния състав“, допълни още държавният глава.

За да си кажат последно сбогом с двамата герои, в Гробищния парк в Бургас дойдоха хиляди, а залата не успя да побере хората, желаещи да се поклонят пред паметта им.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обеща да има справедливост за двата изгубени живота. „България загуби двама достойни мъже, а българската полиция загуби двама доблестни служители. За нас тази загуба е непрежалима, защото в този момент, когато се опитваме да вдигнем МВР на крака, всеки служител, като двамата загинали трагично вчера, е от изключителна важност“, каза той.

И добави, че има много интерпретации за смъртта им. „За мен тя беше геройска, в изпълнение на служебния им дълг. Длъжници сме пред тяхната памет. Вчера, в разговор с близките, аз обещах и ще изпълня обещанията си да бъдат издирени и наказани виновните за тази смърт. И да бъдат предприети мерки, включително и по отношение на наши служители, за които има данни, че допускат мигранти на територията на страната ни. Не искаме никога това да се повтаря. Никога повече семейство на полицейски служител не бива да изживява този ужас. Понеже сме в ситуация, в която думите са безсилни, ще кажа, че вчера изпълнихме първото си обещание – издирихме и арестувахме избягалия шофьор и ще направим всичко възможно той да бъде съден справедливо, до дни ще изпълня и второто си обещание“, каза още Иван Демерджиев.

Поклон пред паметта им, съболезнования на близките им от екипа на DCNEWS.

Снимки и видео: Флагман.бг

Подобни статии

Top