„Невидими счупвания“ заради остеопороза причиняват болки в гърба с месеци

При болки в гърба не отлагайте прегледа при специалист

Всички пациенти, които имат болки в гръбнака и са над 50 г. , непременно да се проверят за счупвания. Тази препоръка отправи началникът на отделението по ревматология в „УМБАЛ Пловдив“ д-р Иван Горанов. Според него причина за това много често е остеопорозата, която причинява миниатюрни счупвания – понякога пукнатинките са толкова малки, че не се виждат дори на рентгенова снимка. След време обаче костта може да колабира и да предизвика деформация и болка в гръбнака.

Остеопорозата е едно от най-често срещаните заболявания, броят на болните в световен мащаб вече надхвърля 100 милиона, а близо 80% от тях са жени в менопауза. В България от нея страдат 750 000 жени. Над 90 000 от тях вече имат по едно и или повече счупвания на гръбначните прешлени. Годишно 8000 претърпяват счупване на бедрената шийка, 4 000 от тях загиват непосредствено след инцидента.

Болестта представлява намаляване на здравината и еластичността

на костното вещество поне с една четвърт и се дължи главно на извличане на калция от състава на тъканите. Нарушава се устойчивостта на костите и води до счупвания при съвсем леки натоварвания. Редукцията на костната маса не е свързана с болка и може да продължава без симптоми в продължение на десетки години – това е коварната остеопороза.

Много често заболяването се проявява с нетипични симптоми като болки в гърба. Често внезапните счупвания са голяма изненада за хората, които не са подозирали, че имат остеопороза.

1 2 3

Подобни статии

Top