Неврохирург: Медицинската информация в интернет е все по-достоверна

Медицинската информация в интернет, която всеки от нас може да намери, с годините става все по-достоверна.

Благодарение на нея вече пациентите имат възможност да водят едни много по-компетентни, смислени и полезни разговори с лекарите.

Тази информация обаче не може да превърне всеки човек в лекар, затова хората трябва да я подбират много внимателно. Това каза в интервю за Дарик един от най-добрите неврохирурзи у нас, който завежда Клиниката по неврохирургия в „Пирогов”, проф. Николай Габровски.

„Безспорно трябва да се подхожда селектинво и внимателно. Не всичко, което пише в интеренет, е вярно, но ми прави впечатление, че общо информацията става все по-достоверна. Натрупа се опит, натрупаха се данни.

Според мен един потребител, който има достатъчно опит, обща култура и нагласата все пак да не прочете първия сайт и да си мисли, че е станал експерт, а малко да се задълбочи, има много голям шанс да достигне до вярна, правилна и висококачествена информация.

Тук имаме развитие в количественото натрупване, което е свързано с материалите, генерирани през годините и които дават много по-богати възможности към този момент“, смята неврохирургът.

Все пак той подчерта, че трябва да се внимава: „Излишно е да казвам, че няма как дори човек много да чете в продължение на няколко дни да стане лекар и да започне да си поставя диагнози.

Това е много опасно. По-скоро тази информация според мен е от значение за хора, които вече имат поставена диагноза, за да научат повече за нея, за възможните начини за лечение и да се явят на консултацията си с лекаря много по-подготвени.

Тук виждам ролята на интернет и смятам, че е чудесно, че пациентите са толкова информирани. Това е нова възможност те да водят много по-компетентен, смислен разговор с лекарите“.

Водеща снимка: pixabay.com

Top