Незаконен износ на оръжие към страни от Западна Европа разкриха в Кърджали (СНИМКИ) - DC news

Незаконен износ на оръжие към страни от Западна Европа разкриха в Кърджали (СНИМКИ)

Открит е цял арсенал от пистолети, подготвен за износ

Подготвен нелегален износ на 49 късоцевни огнестрелни оръжия е разкрит при операция на ОДМВР-Кърджали с участието на ГДБОП и ТД „Национална сигурност“ -Кърджали. Тази сутрин в РУ-Кърджали за срок до 24 часа са задържани двама мъже, на 52 г. и 27 г., които са съпричастни към случая, съобщи днес директорът на ОДМВР-Кърджали старши комисар Щерьо Милчев на нарочен брифинг. Той поясни, че акцията е започнала на 11 март с претърсване в гараж в Кърджали, където са били открити 49 идентични пистолета с еднакъв номер, с пълнители без боеприпаси и брандирани с надпис TAURUS. Милчев добави, че такова голямо количество незаконно оръжие не е било откривано в областта през последните години. Пратката е била подготвена за изнасяне в други държави. И към момента продължава установяването на съпричастността на други лица в незаконния износ.

Окръжният прокурор Желязко Стефанов открои добрата съвместна работа между  ОДМВР-Кърджали ТД „Национална сигурност“ и прокуратурата за успешната реализация и разкриването на престъплението. Той съобщи, че се извършват интензивни процесуално-следствени действия, предстои привличането на обвиняеми в образуваното досъдебно производство, вземането на мерки за неотклонение. Предмет на разследването е и произходът на огнестрелните оръжия, като към момента съществуват обосновани предположения, че са били предназначени за държави от Западна Европа.

Образуваното досъдебно производство е за незаконно придобиване и държане на оръжие, като предстоят изготвянето на експертизи, разпити на свидетели и други действия по НПК.

Районният прокурор Стоян Моневски поясни, че за това престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 години, предстоящо е привличането на обвиняеми по досъдебното производство.

За задържаните двама мъже в РУ-Кърджали с прокурорско постановление ще бъде взета мярка за задържане за срок до 72 часа, а след това ще бъде внесено искане в Районния съд за постоянна мярка задържане под стража. Изяснява се по какъв начин са придобити пистолетите, като  към момента данните са, че са доставени от съседна на страната ни държава. Продължават действията на полицейски служители по претърсване и на други адреси в област Кърджали.

Подобни статии

Top