Незаконните сметища в Асеновград под наблюдение

1500 лева глоби трябва да влязат в хазната заради нелегално изхвърлен боклук

Мобилна група от общината ще се бори да премахне незаконните сметища, които се образуват на територията на Асеновград и кварталите Горни и Долни Воден. Комисията е създадена в началото на този месец със специална заповед на кмета д-р Емил Караиванов. Проверяващите 4-ма инспектори, съвместно с представител на районното управление на полицията  в града ежеседмично ще следят за натрупване на  нови купища боклуци. Петчленният състав на работната група ще реагира и на сигнали на граждани за образуване на нови пространства с изхвърлени отпадъци.

Мярката е заради зачестилите нерегламентирани извозвания на отпадъци от граждани и замърсявания на града.

От години  критична точка за Асеновград е улица „Миньор“ в ромския квартал „Лозница“. Сега това място е изчистено, но е въпрос на време това огромно пространство да бъде затрупано отново със строителни материали и всякакви боклуци. За да не се допускат нови замърсявания  в района администрацията на града  предприема ежеседмични проверки съвместно с органите на полиция. “ Ще бъдат безкомпромисни, ще налагат глоби на нарушителите“, каза по темата кметът на града д-р Емил Караиванов.

Такива места, които се използват за нерегламентирани сметища още са улица „Инсдустриална“ в района на пазара за животни, както и пространството зад варовия завод на изхода на града в посока Пловдив. След обход комисията е установила и нерегламентирано замърсяване в квартал Долни воден, в зоната на мюсюлманските гробища.

Вече са хванати и първите петима нарушители. Издадени са им актове за административно нарушение на база на общинската Наредба за управление на отпадъците. Предвидените санкции са 300 лева за първо нарушение.

Ежегодно община Асеновград харчи няколко хиляди лева бюджетни средства за почистване на подобни нерегламентирани сметищни зони.

 

Подобни статии

Top