НФСБ-Пловдив: Кух бюджет за 2018-а (ВИДЕО)

„Проектобюджетът за 2018-а е кух и то много кух!“

Това заяви днес доайенът на пловдивските общински съветници д-р Лилия Учкунова на нарочна пресконференция на старейшините от НФСБ. Според нея и колегите й финансовата рамка е абсолютно неизпълнима, а скритите дефицити в нея са много.

„Няма да подкрепим бюджета на Пловдив на сесията в сряда!“, категорични бяха патриотите. Те подчертаха, че завишението в предвижданите местни приходи за тази година, в размер на 23 милиона не се базира на никаква икономическа обосновка.

„За първи път няма да приемем отчет за изпълнението на миналогодишния бюджет – за 2017-а. Дотук са ни приложили справка за изпълнението му само до ноември“, обясни лидерът на групата съветници на Патриотичния фронт – Слави Георгиев. И добави, че заложените суми в бюджета ще доведат до неговото неизпълнение.

Той посочи, че в проекторамката за тази година

има просрочени вземания за 16,7 млн. лв. и прогнозна събираемост едва за 2,4 млн. лв. По думите му това е притеснително, защото това са свежи пари, които явно общината няма да си търси от длъжниците си. Заложен бил и 8 млн. лв. нов дълг, което също смущава патриотите.

Те са недоволни, че за изграждане на нови паркоместа са предвидени малко над половин милион лева, а за нови коли на общинските звена и администрацията – 1 млн. 243 хил. лв.

Управлението на Пловдив – нисък административен капацитет

Според депутата от Обединени патриоти Славчо Атанасов,  финансовата рамка показва неумение за планиране и нисък административен капацитет в общината.

„Философията на това управление е тотално сбъркана и неефективна. За жалост правителството вижда това и по тази причина Пловдив получава много по-малко пари от други градове – като Варна например“, посочи Атанасов. Бившият кмет на Пловдив допълни, че собствените му съпартийци в правителството нямат доверие на Иван Тотев при оперирането със средства. „Именно затова той е клиент на прокуратурата и е подсъдим“, заяви шефът на парламентарната комисия по спорт и младежи дейности.

Атанасов подчерта, че в бюджета са заложени почти 15 млн. лв.

за издръжка на звената в сектор „Сигурност“, а приходите от този сектор са едва около 5 млн. лв. Той настоя да се направи анализ на кухите общински структури и след това те да се оптимизират.

Бившият кмет напомни също, че ремонтите на булевардите под тепетата се извършват изключително бавно и с много компромиси в качеството. „Така задръстванията са епични“, каза още той. И заключи: „Тази година, в резултат на този бюджет, градът ще бъде на ръчна спирачка“.

Подобни статии

Top