Никола Стоянов: ВМЗ-Сопот умишлено се води към фалит - DC news

Никола Стоянов: ВМЗ-Сопот умишлено се води към фалит

Назначавам и освобождавам хора на база професионализъм, обяви министърът на икономиката

ВМЗ-Сопот умишлено се води към фалит, приходите на предприятието са спаднали три пъти за последните два месеца. Това каза в интервю за bTV служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Той беше начело на борда на военния завод от ноември 2021 г. до средата на тази година, когато беше отстранен от Нинова.

По думите му загубите за последните два месеца на завода са за 100 млн. лв. Една от основните причини е спиране на производството заради липса на материали.

„Това са данни на база сигнали, очаквам и документи, назначен е одит“, уточни служебният министър.

„Промените (в администрацията и бордовете на дружествата) са на база законите, правилата, експертносктта на хората и професионалните им качества“, обяви той. Така Стоянов отговори на обвиненията на бившия министър на икономиката Корнелия Нинова и назначените от нея хора, че рокадите са реваншизъм.

„Ако излезете на улицата и видите някой да чупи витрина, това реваншизъм ли е?“, попита Стоянов.

Той даде пример с борда на ДКК, където назначи още трима души, но остави четирима, назначени от Нинова.

„По закон бордът трябва да има минимум петима членове. Докато аз съм министър, ще има 7, защото отговарят за 15-16 публични държавни предприятия с много разнородна дейност“, допълни Стоянов.

Калоян Методиев е притискал хора да напускат

„През последните 7-8 месеца министър е бил не г-жа Нинова, а Калоян Методиев – всички назначения са минали през него“, каза още служебният министър на икономиката, като уточни, че знае това от хората в министерството.

„Той е викал хора, той е притискал хора. На този натиск и начините, по които са назначавани и освобождавани хора, е пречила директорката на „Човешки ресурси“. Тя е от над 20 години в министерството и е уволнена дисциплинарно“,  каза още Никола Стоянов.

Подобни статии

Top