Николай Денков: Докато зависи от мен, ваксинацията на учители и ученици ще е доброволлна

Децата ще завършат първия срок присъствено

„Децата да завършат учебния срок присъствено в училище – такава амбиция си е поставило министерството на образованието„, заяви тази сутрин министър Николай Денков в „Денят започва с Георги Любенов“ на БНТ.

Според него новият план за справяне с пандемията е адекватен на сегашната ситуация и позволява спирането на присъствения учебен процес единствено там, където това наистина е необходимо.

„Логиката е, че ако има проблем с паралелка, с училище, се затваря локално, а не в цялата страна както преди. Имаше случаи на директори на училища, които казват: „При нас не е имало нито един заразен ученик или учител, а пък си седим затворени.“
През последните седмици има три пъти увеличение на карантинираните в училище, общият им дял им обаче, остава нисък – около 2% до 3% от паралелките са под карантина, така че броят на болните деца изобщо не е толкова висок, колкото изглежда отстрани“, каза Денков.

Почти 50% от учителите са ваксинирани, а около 15% от учениците в гимназиите са ваксинирани или преболедували.

Министър Денков увери, че докато зависи от него, ваксинацията за учители и ученици ще остане доброволна.

„Задачата ни е максимално добре да организираме учебния процес като се грижим за здравето на учениците и учителите, да не позволяваме да се разболяват учителите, по начин, който не можем да овладеем след това. Няма как да има присъствен процес ако има много болни учители“ – заяви Денков. По думите му затова масовото тестване остава един от малкото инструменти, с които разполагат от МОН.

„Тестове за учениците са осигурени до края на януари. Ефективността им не е толкова добра, колкото на лабораторните тестове, но и не това е целта„, поясни той.

По думите му не е толкова важно да бъде засечен всеки болен, а да се предотврати възникването на огнища.

„Ако някъде се появи клъстър, тогава ученикът ще бъде хванат от тези тестове. Те успяват да предпазят от взрив в класа и в училище, от който всички да се заразят“, каза Денков.

Ще бъдат закупени по-чувствителни тестове за учениците

В новата поръчка на министерството на здравеопазването е заложено да се закупят тестове с по-висока чувствителност, така че те ще бъдат още по-точни. Денков се надява, че когато се осигурят достатъчно тестове, ще се върне практиката учениците да се тестват по два пъти в седмицата, вместо по веднъж, както е сега.

„Очакванията са, че Омикрон ще доведе до повече болни деца в училище, но това не е нещо извънредно, защото процентът заболели деца се увеличи леко и при навлизането на Делта“, заяви Николай Денков.

Новото, според него, е че трябва да има готовност за много бързо нарастване на новозаразените.

Той коментира, че ако не е бил предприет нов подход за справяне с пандемията, основан на възможностите за интензивно лечение, а не на броя на случаите, София е трябвало вече да бъде затворена. „При положение, че все още има легла и възможност за лечение на пациентите сега, няма защо да затваряме града“, каза Денков.

Министърът отново напомни, че родителите разполагат с възможност да задържат детето си на онлайн обучение вкъщи, ако имат притеснения, свързани с вируса.

Обмисля се новата учебна година да започне на 5 септември

„Учебният срок и учебната година ще завършат, както е заложено и няма да има удължаване, освен ако не се случат форсмажорни обстоятелства“, увери Денков. „Учениците с пропуски в материала ще имат възможност да наваксат през лятото“, добави той.

Обмисля се новата учебна година да започне с десет дни по-рано – на 5-и септември, за да има време за предговор и наваксване на материала. Решението обаче ще бъде взето само при консенсус в обществото.

Снимка: стопкадър БНТ

Подобни статии

Top