Николай Денков: Малките ученици трябва да носят маски в класната стая

Вече са раздадени щадящите тестове за COVID-19 в девет области в страната

Пристигна първата пратка с щадящи тестове за COVID-19 за ученици от I до IV клас децата  в училище. „Раздадени са вече тестовете на девет области. Днес ще бъде извършена доставка в областите Добрич и София”, заяви директорът на Националния логистичен център на БЧК в село Лозен Огнян Иванов. Той уточни че БЧК предоставя складовата база за съхранение на тестовете, предаде NOVA.

В понеделник ще стане ясно какъв процент от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани, за да могат да се върнат в класните стаи.

„Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова е създадена организация БЧК логистично да подпомогне Министерството на образованието. В понеделник сутринта ще започне раздаването на тестовете в 24 района. До 11.00 часа би трябвало всички тестове да бъдат раздадени“, заяви директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община Красимир Димитров.

От своя страна министърът на образованието Николай Денков подчерта, че тестовете са най-щадящият начин, по който децата могат да се завърнат в училище.

„Тестването ще продължи дотогава, докато е висока заболеваемостта в страната. В последната заповед на МЗ е дадена граница от 250 заболели на 100 хилди души в съответната област“, посочи той. И допълни, че броят на поръчаните тестове трябва да стигне поне за месец.

„Учителите сами няма да се справят с тази ситуация. Те имат нужда от родителите, за да стане по-бързо и качествено самото тестване“, подчерта министърът и уточни, че в понеделник сутринта ще бъде издадена заповедта, в която са описани всички стъпки по тестването на най-малките ученици.

По думите му децата, които се върнат в училище, трябва да носят маски в класната стая.

Снимка: стопкадър NOVA

Подобни статии

Top