Николай Киров: Балтанов ще е готов за реванша срещу Бейтар

Бейтар е с класи над Партизани, Ботев ще гони и място в първата шестица на шампионата

Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Николай Киров даде специално интервю за БНТ, в което изрази увереност, че тимът му има шансове срещу Бейтар (Йерусалим) във втория квалификационен кръг на Лига Европа. Наставникът на „жълто-черните“ подчерта, че израелците са на доста по-високо ниво от албанския Партизани (Тирана). Киров обяви, че целта пред Ботев в първенството е да намери място в първата шестица.

Направихте доста солидно начало на сезона, отстранявайки Партизани (Тирана) в първия предварителен кръг на Лига Европа. Очаквахте ли такъв добър старт с две победи над един непредвидим и коварен съперник?

– Разбира се, имахме надежда за добър старт. Хубавото беше, че всичко се осъществи. Изиграхме два добри мача за нашия отбор срещу Партизани. Но те са вече в историята. Много по-важно е да се подготвим за двубоите с Бетайр (Йерусалим). Тук вече има огромна разлика в класите, сравнявайки отбора на Партизани с този на Бейтар. Но ние ще се подготвим по най-добрия начин и се надявам на добро представяне.

Преодолим съперник ли е Бейтар?

– По принцип във футбола няма непреодолими съперници. Сериозен отбор от средноевропейско ниво. Имах възможност да наблюдавам двата им мача, в които елиминираха унгарския отбор (б.р. – Вашаш). Имат много силни атакуващи футболисти. Имат атакуващ стил на игра, отбелязаха и 7 гола в тези два двубоя. Но имат и своите слабости и се надявам ние да се възползваме от тях.

От УЕФА обърнаха домакинствата, Ботев ще домакинства в реванша. Това отчитате ли го като предимство?

– Не, в съвременния футбол не е толкова голямо значение дали в първия мач, или във втория мач ще си домакин. Така беше и в първия кръг – в първия мач бяхме гости, а във втория – домакини. Надявам се на добър резултат в първия мач, което със сигурност напълни стадиона в Бургас в реванша и, разбира се, на сполучлив край.

Казвате „Бургас“, но не е ли жалко, че такъв футболен град с такива сърцати фенове няма стадион на нужното ниво да домакинства на мачове от евротурнирите?

– Действително, доста е жалко това нещо, но то не е от днес. Не е добре това, но не виждам скоро да има решение на този проблем. Разбира се, благодаря на нашите привърженици, че правят всичко възможно и пълнят трибуните на стадиона в Бургас. Надявам се да постигнем добър резултат в Израел, който да накара трибуните на „Лазур“ да бъдат пълни отново.

Какво е положението с Лъчезар Балтанов, една от ключовите фигури? Ще можете ли да го използвате?

– Със сигурност пропуска първия двубой. В зависимост от това как върви неговото възстановяване, евентуално може да бъде на линия за реванша. Има фрактура на малкия пръст на крака и за жалост пропуска първия двубой.

Търсите нападател. Защо се оказа толкова трудно намирането на качествен такъв?

– Трудно е. Аз за себе си държа той да е българин. Проведохме разговори с няколко състезатели. Но преговорите протичаха доста трудно и на този етап нямаме решение. С екипа решихме да не бързаме с избора на нападател. Ще избираме внимателно. Трансферният прозорец е отворен до 31 август, така че няма да бързаме, за да можем да направим най-точния избор.

Защо настоявате за отлагане на първия мач от шампионата срещу Пирин?

– То не е отлагаме, ние настояваме просто да бъде преместен за понеделник. Пътуванията са ни доста сложни. Очертава се около две нощи да не спим. Тръгването от тук за Изриел е тввърде рано сутринта заради изключителните мерки за сигурност на израелските авиокомпании. Искат около три часа и половина преди полета да бъдем по летищата. Това значи, че вторник срещу сряда и четвъртък срещу петък няма как да спим. Просто искаме да имаме още един ден за възстановяване. Не знам как вървят нещата, но от спортно-техническа гледна точка ще бъде добре мачът да бъде отложен за понеделник?

Отборът на Ботев помни доста по-охолни времена на изобилие от финансова гледна точка. В последния сезон по-скромно и без претенции отборът успява да израства и да постига своите цели. Това ли ще бъде стилът ви и през този сезон?

– Доста трудна година измина от финансова гледна точка. За радост сега има стабилност. Няма изобилие, но имаме стабилност, което е важно. Относно стила – в последния месец се развихме доста добре. Ние сме отбор, който обича да играе с топката, обича да притежава топката. Традициите на клуба са такива, че отборът трябва да играе привлекатален футбол, а той е такъв, когато играем с топката. Ще се стремим да усъвършестваме този стил.

Имате ли увереността, че успяхте да надградите отбора, да го направите по-силен през кратката лятна пауза и какви цели стоят пред вас?

– Привлякохме няколко състезатели. Познавайки качествата им, мисля, че те ще паснат. Основното нещо при привличането на нови играчи е именно те да пасват на стила на игра на отбора и да допълват качеството на състава. За цели не сме говорили с ръководството. Аз и екипът, с който работя, винаги сме се стремим да направим по-добро представяне. Надявам се и съм сигурен, че ще се борим за място в тази шестица.

Снимка: botevplovdiv.bg

Подобни статии

Top